Rozsiahle demonštrácie v Iráne majú už najmenej 20 obetí

Protesty si v noci na utorok vyžiadali ďalších deväť životov.

01.01.2018 20:20 , aktualizované: 02.01.2018 08:49
Irán Protestest Foto:
Pri protestoch v Iráne zahynuli ďalší desiati ľudia.
debata (176)

Najmenej 20 ľudí už bolo zabitých v priebehu vlny protivládnych protestov, ktorá v Iráne vypukla minulý štvrtok. Informovala o tom v utorok iránska štátna televízia.

Protesty si v noci na utorok vyžiadali ďalších deväť životov čím došlo podľa agentúry AP k zvýšeniu tragickej bilancie týchto šesť dní trvajúcich nepokojov.

Výtržníci sa opäť na niektorých miestach pokúsili obsadiť policajné stanice a vojenské základne. Šesť demonštrantov zahynulo pri útoku na policajnú stanicu v obci Káhdarídžán. Strety vypukli po tom, ako sa výtržníci chceli zmocniť zbraní zo stanice.

Demonštrácie podporili americký prezident, nemecký minister zahraničia aj významný izraelský predstaviteľ. Podľa úradov jeden demonštrant tiež zastrelil policajta a troch ďalších zranil.

Protestuje sa už aj v Teheráne

Prvý veľký protest hlásili vo štvrtok z Mašhadu, po ktorom nasledovali ďalšie mestá. V noci na pondelok polícia zasahovala tiež v Teheráne, kde proti demonštrantom použila slzný plyn. Podľa iránskych zdrojov skončilo za mrežami niekoľko sto ľudí. Skupinky protestujúcich, z ktorých niektorí skandovali heslá proti režimu, sa zhromaždili v centre Teheránu i večer; prítomných bolo aj mnoho policajtov.

Ide o najrozsiahlejšie protesty od roku 2009, keď Iránci vyšli do ulíc kvôli znovuzvoleniu prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda.

Irán sa potýka s vysokou mierou nezamestnanosti hlavne medzi mladými ľuďmi. V krajine je veľká inflácia a ľuďom sa nepáčia vysoké ceny najmä potravín, z ktorých niektoré ako kurčatá a vajcia v poslednom čase zdraželi až o 40 percent.

Demonštrujúcich na twitteri podporil americký prezident Donald Trump, ktorý zároveň pripomenul dohodu so západnými mocnosťami o iránskom jadrovom programe, vďaka ktorej sa Teherán zbavil protiiránských sankcií a ktorú Trump spochybňuje. Šéf Bieleho domu pritom opísal Irán ako „krajinu zlyhávajúcu na všetkých úrovniach napriek tej hroznej dohode, ktorú s ním uzavrela Obamova administratíva“. „Úžasný iránsky národ bol po toľké roky utláčaný. Túži po jedle aj po slobode. Je okrádaný o ľudské práva a bohatstvo. JE ČAS NA ZMENU!“ napísal Trump.

Demonštrantov povzbudil tiež izraelský minister tajných služieb Jisrael Kac. „Môžem iránskemu národu popriať v boji za slobodu a demokraciu len úspech. Ak uspejú, zmizne mnoho hrozieb voči Izraelu a celému regiónu,“ povedal minister v rozhlase. Niektorí iránski predstavitelia protesty považujú za akciu podnecovanú zo zahraničia, avšak Kac vylúčil izraelský vplyv na Iráncov.

Gabriela znepokojili úmrtia

Nemecký minister zahraničia Sigmar Gabriel vyjadril znepokojenie nad úmrtím demonštrantov. „Vyzývame iránsku vládu, aby rešpektovala právo demonštrantov zhromažďovať sa a pokojne vyjadriť svoj názor,“ upozornil Gabriel. „Po stretoch z posledných dní je o to dôležitejšie, aby sa všetky strany vyhýbali násiliu,“ dodal.

Demonštrácie pokračovali v Iráne v noci na pondelok, aj keď prezident Hasan Rúhání v nedeľňajšom prejave vyzval k pokoju a povedal, že občania dostanú väčší priestor ku kritike. V pondelok vyhlásil, že iránsky národ odpovie na akcie „všetkých provokatérov a ľudí, ktorí nedodržiavajú zákon“. Podľa neho sú v menšine.

Na snímkach zverejňovaných na sociálnych sieťach bolo vidieť útoky demonštrantov na verejné budovy, náboženské stavby, banky aj na veliteľstvo islamských milícií. Zapálené boli niektoré domy aj policajné autá. Iránske úrady obmedzili prístup na sociálne siete ako Telegram a Instagram, ktoré účastníci protestných akcií využívajú.

176 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Irán