Soul volá Kima k stolu. Rokovať chce o olympiáde i zbraniach

Juhokórejský minister navrhol, aby sa obe strany stretli v dedine Panmunjom v demilitarizovanej zóne.

02.01.2018 07:14 , aktualizované: 13:29
debata (56)

Južná Kórea navrhla Severnej Kórei rokovania na vysokej úrovni, ktorých hlavnou témou by mala byť možná účasť KĽDR na zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pchjongčchangu. Soul s ponukou prišiel deň po tom, čo sa severokórejský vodca Kim Čong-un v novoročnom prejave nečakane vyslovil pre zlepšenie vzťahov medzi oboma krajinami.

Kim v pondelok zopakoval svoje jadrové vyhrážky voči Spojeným štátom a vyhlásil, že KĽDR bude pokračovať vo výrobe medzikontinen­tálnych rakiet a nukleárnych hlavíc. Súčasne ale prekvapil zmierlivými gestami voči Južnej Kórei, keď povedal, že zvažuje vyslanie severokórejskej výpravy na februárovú olympiádu a je otvorený rozhovorom so Soulom. Ponuku Južnej Kórey na rozhovory, ktoré by sa mali uskutočniť v utorok 9. januára v pohraničnej dedine Pchanmundžom, predniesol juhokórejský minister pre zjednotenie na tlačovej konferencii prenášanej naživo televíziou. Povedal pritom, že Južná Kórea návrh vopred prediskutovala s USA.

Ďalšie témy

„Tešíme sa na otvorenú diskusiu o záujmoch oboch strán, vrátane účasti Severnej Kórey na zimných olympijských hrách v Pchjongčchangu,“ povedal novinárom minister pre zjednotenie Čo Mjong-Kjon. „Opakujem, že naša vláda je otvorená rozhovorom s KĽDR bez ohľadu na dobu, miesto a formu,“ dodal.

Podľa ministra počas rokovaní pravdepodobne dôjde okrem severokórejskej účasti na olympiáde aj na ďalšie témy, ako je vytvorenie denuklearizovaných zón Kórejského polostrova.

Kvôli severokórejskému jadrovému a raketovému zbrojnému programu, v ktorom KĽDR pokračuje napriek sankciám Bezpečnostnej rady OSN, vládne medzi Severnou a Južnou Kóreou dlhodobo napätie. Vlani KĽDR uskutočnila svoju šiestu, doteraz najsilnejšiu jadrovú skúšku a uskutočnila tri testy medzikontinen­tálnych balistických rakiet.

Naposledy v roku 2015

Severná Kórea tvrdí, že jej zbrojné programy sú reakciou na hrozbu zo strany USA. Požaduje tiež zastavenie každoročných spoločných americko-juhokórejských vojenských manévrov, ktoré označuje za nácvik invázie.

Posledné rozhovory na vysokej úrovni medzi Južnou a Severnou Kóreou sa konali v decembri 2015 v spoločnej priemyselnej zóne Kesong. Skončili vtedy bez dohody a program schôdzky nebol zverejnený, napísal spravodajský server BBC News.

Ústretovosť Severnej Kórey k rozhovorom je vítanou správou pre juhokórejskú vládu vedenú liberálnym prezidentom Mun Če-inom, ktorý propaguje dialóg s KĽDR a chce využiť olympijské hry na zlepšenie vzťahov so severným susedom. Účasť KĽDR na olympiáde by tiež podľa juhokórejskej vlády zabezpečila, že Severná Kórea nenaruší hry ďalšími zbrojnými testami.

Získava Kim čas?

Kancelária juhokórejského prezidenta už v pondelok uviedla, že víta možnosť, že KĽDR vyšle svoju výpravu na olympijské hry, ktoré sa začnú 9. februára neďaleko hranice medzi oboma Kóreami.

Kritici zo strany opozičných konzervatívcov ale už vyjadrili obavy, že Severná Kórea jednaním iba získa čas na zdokonalenie svojich nukleárnych zbraní. Po olympiáde podľa nich môžu mezikorejské vzťahy opäť ochladnúť, pretože Sever jasne zdôraznil, že nemieni svoje zbrojné programy zastaviť.

Do olympijskej krasokorčuliarskej súťaže sa kvalifikovala severokórejská športová dvojica Rjom Te-ok a Kim Ču-sik. KĽDR síce premeškala poslednú lehotu pre prihlášku na účasť na olympijských hrách, severokórejskí športovci by ale mohli na olympiádu ísť na pozvanie Medzinárodného olympijského výboru, napísal server BBC News.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea