Trump útočí na voliča

Rok 2018 bude pre amerického prezidenta Donalda Trumpa rokom pravdy. V novembri budú obyvatelia Spojených štátov voliť tretinu Senátu a celú Snemovňu reprezentantov. V tejto chvíli obe komory Kongresu ovládajú Trumpovi republikáni. Ak by sa tento stav podarilo demokratom zvrátiť, Trump by bol vo veľkých politických problémoch, ktoré by za istých okolností mohli viesť až k jeho odvolávaniu.

03.01.2018 08:00
trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump.
debata (1)

Republikáni sa budú musieť rozhodnúť, či sa v kampani viac priklonia k populistickému odkazu, ktorý predstavuje bývalý hlavný stratég Bieleho domu Steve Bannon, alebo sa pokúsia osloviť aj centristických Američanov. Trump chce robiť veľkú kampaň. Jeho boj s médiami, príklon ku krajnej pravici, veľkolepé a zavádzajúce vyhlásenia, bez ohľadu na to, o čom hovorí, a antiimigračné kroky jasne svedčia, že si chce najmä udržať vlastného, nacionalisticky orientovaného voliča.

"Trump je taký istý prezident, aký bol kandidát. Hovorí, ako robí Ameriku opäť veľkou pre ľudí, ktorí zaňho hlasovali. Prihovára sa len vlastným voličom, nikomu inému,“ reagoval pre Pravdu Dušan Fischer, expert na americkú politiku zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

V tejto chvíli Trumpovo pôsobenie v Bielom dome schvaľuje 38 percent Američanov. Vládca Oválnej pracovne bude ďalej bojovať s vyšetrovaním možných kontaktov jeho kampane s Ruskom, ktoré vedie Robert Mueller. Nedá sa vylúčiť, že Trump sa pokúsi tento proces sabotovať. Alebo sa od neho bude snažiť odvrátiť pozornosť zahraničnopoli­tickými iniciatívami ako zvyšovaním napätia vo vzťahu so Severnou Kóreou či s Iránom.

Najväčším politickým úspechom Trumpa je presadenie sľubovaného znižovania daní. V roku 2018 klesne americkým firmám daň z príjmu zo súčasných 35 na 21 percent. Zároveň veľké obchodné korporácie budú môcť po nakombinovaní rôznych daňových úľav legálne zaplatiť nulovú daň z príjmu. Dnes musia do federatívnej pokladnice odviesť alternatívnu minimálnu daň, ktorá je po uplatnení všetkých odpočtov vo výške 24 percent. Podľa amerického ministerstva financií práve pre existenciu rôznych daňových výnimiek platia firmy v Spojených štátoch amerických už v roku 2017 reálnu daň vo výške 22 percent.

Aj v roku 2018 budú pracujúci Američania zdaňovaní v závislosti od výšky príjmu. V najvyššom, siedmom daňovom pásme sa nachádzajú úspešní manažéri s ročným príjmom presahujúcim sumu pol milióna dolárov. V ich prípade sa v budúcom roku zníži daň z príjmu zo súčasných 39,6 percenta na 37 percent. Najslabšie platení Američania s ročným príjmom do 9 525 dolárov zaplatia v roku 2018 len 10-percentnú daň z príjmu. Najväčšia daňová reforma tiež zdvojnásobuje možnosť odpočtov a napríklad u slobodného Američana stúpne z 6 350 na 12-tisíc dolárov. V prípade manželského páru zas vzrastie z 12 700 na 24-tisíc dolárov.

Najväčšiu daňovú reformu od roku 1986 v Spojených štátoch presadili republikáni. Americký prezident si od nej sľubuje návrat domácich firiem do USA, keďže pri čoraz väčšom nasadzovaní robotov pre podniky už nie sú tak dôležité mzdové náklady a do popredia sa dostávajú peniaze zaplatené za dane a logistické náklady. Opoziční demokrati reforme vyčítajú, že federálnu kasu v najbližších desiatich rokoch pripraví o 1,5 bilióna dolárov a že daňové úľavy pocítia najmä najbohatší. Podľa Trumpa spomínaný výpadok vykryje budúci hospodársky rast, čo spochybňuje napríklad americká centrálna banka FED a až čas ukáže reálne dosahy najväčšej ekonomickej reformy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #18 udalostí roka 2018