USA chcú rokovania BR OSN pre protesty v Iráne

Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová vyzvala Bezpečnostnú radu OSN a Radu pre ľudské práva, aby ohľadne situácie v Iráne začali mimoriadne rokovania. Znepokojenie nad situáciou v Iráne vyjadrilo aj Francúzsko.

02.01.2018 14:58 , aktualizované: 23:27
trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (87)

Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že Iránci „začali konečne konať proti brutálnej a skorumpovanej vláde“.

Prezident v utorok uviedol, že Iránci majú „málo jedla, vysokú infláciu a žiadne ľudské práva“.

Dodal, že americká vláda tamojšie udalosti pozorne sleduje. Jeho vyjadrenia prišli krátko po tom, ako najvyšší iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí obvinil nepriateľov Iránu z podnecovania protestov. „Všetky peniaze, ktoré im prezident (Barack) Obama tak nerozvážne dal, šli na terorizmus a do ich vlastných vreciek,“ skonštatoval Trump na margo medzinárodnej dohody, ktorá viedla k odstráneniu ekonomických sankcií výmenou za obmedzenie jadrového programu Teheránu. Trump je veľkým odporcom tejto dohody.

Washington vyzval Teherán, aby svojim občanom neblokoval prístup na sociálne siete. Biely dom zároveň zdôraznil, že tieto platformy predstavujú legitímnu formu komunikácie. Iránske úrady počas demonštrácií obmedzili prístup k sociálnym sieťam ako Telegram a Instagram, ktoré účastníci protestných akcií využívajú.

Americké ministerstvo zahraničia vyzvalo Iráncov, aby používali virtuálne súkromne siete (VPN), ktoré umožňujú dostať sa na zablokované webové stránky. Ministerstvo zároveň uviedlo, že komunikuje s občanmi Iránu v ich rodnom jazyku na svojich webových stránkach. Spojené štáty podľa predstaviteľa ministerstva Steva Goldsteina „chcú protestujúcich (v Iráne) podporovať v boji za to, čo je správne … a nesmú sa preto nečinne prizerať“.

Generálny tajomník OSN António Guterres zatiaľ vyhodnocuje, či sa kvôli demonštráciám spojí s vládou v Teheráne, alebo či má podniknúť iné kroky, uviedol Guterresov hovorca Farhán Hak. Generálny tajomník vraj dúfa, že násilnosti sa čoskoro skončia.

Iránom aktuálne otriasajú najväčšie protivládne protesty od sporných volieb v roku 2009. Vyžiadali si už údajne viac než 20 obetí na životoch.

Znepokojené Francúzsko

Francúzsko vyjadrilo znepokojenie nad vysokým počtom mŕtvych pri protivládnych protestoch v Iráne. Zákroky bezpečnostných zložiek sú podľa francúzskeho ministerstva zahraničia v rozpore s právom na slobodu slova. V Teheráne skončilo od soboty za mrežami na 450 ľudí.

„Právo protestovať je nedeliteľným ľudským právom,“ uviedol vo vyhlásení hovorca francúzskeho ministerstva zahraničia. Sám minister Jean-Yves Le Drian kvôli situácii v Iráne odložil návštevu Teheránu, ktorá bola pôvodne plánovaná na tento týždeň.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v telefonickom rozhovore vyzval svojho iránskeho kolegu Hasana Rúháního, aby jeho krajina v reakcii na protivládne demonštrácie postupovala zdržanlivo a aby rešpektovala slobodu prejavu a právo ľudí vyjadriť nesúhlas. Elyzejský palác tiež vo vyhlásení uviedol, že Macron oznámil Rúhánímu aj svoje obavy z počtu obetí, ktoré si doteraz protesty vyžiadali.

Rúhání naopak Macrona požiadal, aby zakročil proti iránskej „teroristickej skupine“, ktorá podľa neho sídli vo Francúzsku zapojila sa do demonštrácií v Iráne. „Odsudzujeme, že teroristická skupina sídliaca vo Francúzsku je proti Iráncom a podporuje násilie,“ uviedol Rúhání, pričom naznačil, že ide o exilovú organizácii Ľudoví mudžáhidovia (MEK).

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #kritika #Donald Trump