Žalobcovia nedoporučili zverejnenie správy OLAF o Čapím hnízdě

Mestské štátne zastupiteľstvo v Prahe nedoporučilo ministerstvu financií zverejnenie správy Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF) o vyšetrovaní farmy Čapí hnízdo.

02.01.2018 17:34
debata (4)

Informáciu potvrdila hovorkyňa žalobcov, podľa ktorej by zverejnenie dokumentu mohlo ohroziť trestné konanie. Kvôli 50-miliónovej dotácii pre Čapí hnízdo obvinila polícia premiéra Andreja Babiša a žiada o jeho vydanie Snemovňu.

„Správa nám dorazila v utorok. Štátny zástupca ju teraz preštuduje a potom ju postúpi policajnému orgánu. Správu zaradíme do vyšetrovacieho spisu, to znamená, že sa k nej nebudeme nijako vyjadrovať, nebudeme ju komentovať ani zverejňovať, aby nebol zmarený účel trestného konania,“ povedala hovorkyňa Štěpánka Zenklová.

„V tomto zmysle sme reagovali aj na otázku ministerstva financií, keď sme oznámili, že správu zaradíme do vyšetrovacieho spisu a že podľa nás sú dôvody pre to, aby nebola zverejnená práve s ohľadom na trestné konanie,“ dodala hovorkyňa. Upozornila, že zverejnenie ministerstvu nemôžu žalobcovia zakázať, ide iba o ich vyjadrenie k veci.

Spoločnosť Farma Čapí hnízdo, vtedy ešte pod názvom ZZN AGRO Pelhřimov, patrila do prelomu rokov 2007 a 2008 do Babišovho Agrofertu. V decembri 2007 sa premenila na rovnomennú akciovú spoločnosť s akciami na majiteľa. Jediným akcionárom bola akciová spoločnosť ZZN Pelhřimov. Podľa vyšetrovateľov však na zmenu nebol ekonomický ani podnikateľský dôvod.

Sťažnosť európskemu ombudsmanovi

Kvôli zmene nebolo možné dohľadať majiteľa firmy, ktorá tak získala 50-miliónovú európsku dotáciu v programe pre malé a stredné podniky. Po niekoľkých rokoch, keď dodržiavala dotačnú podmienku, sa spoločnosť vrátila pod Agrofert.

Česká polícia kvôli dotácii obvinila 11 ľudí, okrem Babiša aj podpredsedu hnutia ANO Jaroslava Faltýnka. Obaja politici označujú obvinenie za účelové.

Pripomeňte si slová Andreja Babiša, ktoré predniesol o kauze Čapí hnízdo v Snemovni v marci 2016.

Vzhľadom na to, že ich v októbri znovu zvolili do Snemovne, musia poslanci opäť rozhodovať o ich vydaní na trestné stíhanie.

Babiš po návšteve u prezidenta Miloša Zemana v Lánoch uviedol, že spoločnosť Agrofert podala kvôli vyšetrovaniu sťažnosť Európskemu ombudsmanovi a na Súdny dvor EÚ. Záverečnú správu OLAF z vyšetrovaní vraj nečítal. Úrad dokument pred Vianocami poskytol českému ministerstvu financií a premiér predpokladá, že materiál dostane aj Agrofert, ktorý sa k nej podľa neho potom vyjadrí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Agrofert #OLAF #Čapí hnízdo