V Afganistane padol americký vojak, štyroch ďalších zranili

Na východe Afganistanu zahynul v pondelok americký vojak a ďalší štyria utrpeli zranenia. Oznámila to americká armáda. Incident sa odohral v Ačine v provincii Nangarhár. Armáda podrobnosti neuviedla, bez upresnenia len oznámila, že vojak padol v bojovom strete. Pentagon zároveň informoval, že zranenie dvoch vojakov si síce vyžiadalo hospitalizáciu, ale že ich stav je stabilizovaný.

02.01.2018 19:31
debata (8)

Americký generál Joseph Votel, ktorý stojí na čele Centrálneho velenia pre Blízky východ, Perzský záliv a severnú Afriku (CENTCOM), v rozhovore s agentúrou AP vyhlásil, že chce, aby afganská armáda počas tradične pokojnejších zimných mesiacov postupovala voči radikálnemu hnutiu Taliban a ďalším teroristickým organizáciám tvrdšie, čo by s príchodom jari umožnilo plynulý prechod do ofenzívy.

Votel povedal, že s vystupňovaním tlaku proti radikálom pomôžu afganským silám noví americkí vojenskí inštruktori, ktorí budú pôsobiť v blízkosti frontových línií. Vysvetlil, že cieľom je dosiahnuť, aby afganská armáda čo najrýchlejšie začala s bojovými operáciami, čo jej pomôže prevziať iniciatívu na jar. Práve v tomto období povstalci v minulých rokoch stupňovali svoju aktivitu úmerne tomu, ako v afganských horách ustupoval sneh a zlepšovali sa podmienky na presun ich oddielov.

Bojová misia USA a NATO na afganskom území skončila v roku 2014 a väčšina členov zahraničných síl sa zo zeme postupne stiahla. V Afganistane však ďalej pôsobí približne 16-tisíc amerických vojakov a tiež 5-tisíc vojakov z ďalších krajín Severoatlantickej aliancie vrátane Slovenskej republiky.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA #armáda #úmrtie