Izrael odkázal africkým migrantom, aby sa vrátili do vlasti

Izraelská vláda niekoľkým tisícom afrických migrantov odkázala, že by mali Izrael opustiť, inak im hrozí väzenie. Ak krajinu dobrovoľne opustia do 90 dní, dostanú až 3 500 dolárov, informoval spravodajský server BBC.

02.01.2018 19:41
debata (12)

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) tvrdí, že opatrenie je v rozpore s izraelskými zákonmi a s medzinárodným právom.

Migranti si podľa izraelskej vlády môžu vybrať, či sa vrátia do vlasti, alebo budú putovať inam.

V prípade, že Izrael neopustia do apríla, hrozí im podľa úradov väzenie. Na výhrady UNHCR izraelská vláda reagovala uistením, že odchod migrantov bude humánny a dobrovoľný. Opatrenia sa podľa nej nebudú vzťahovať na deti, seniorov a obete obchodovania s ľuďmi.

Podľa izraelského úradu pre migráciu je teraz v krajine zhruba 38-tisíc „Infiltrátorov“. To je označenie, ktoré izraelské úrady používajú pre migrantov, ktorí nepricestovali cez oficiálny hraničný prechod. Asi 1420 z týchto osôb je v zadržiavacích centrách.

Do Izraela prišlo mnoho migrantov najmä z Eritrey a Sudánu, ktorí tvrdia, že utiekli pred násilím vo vlasti. Izrael ich však považuje za ekonomických migrantov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Afrika #ľudské práva #utečenci #migrácia #UNHCR