Donald Trump hrozí zastavením finančnej pomoci pre Palestínu

Americký prezident si položil otázku, že "ak sa Palestínčania už nechcú rozprávať o mieri, prečo by sme im mali v budúcnosti vyplácať tieto obrovské sumy?"

03.01.2018 06:10 , aktualizované: 12:16
debata (27)

Americký prezident Donald Trump pohrozil zastavením finančnej pomoci pre Palestínu a pripustil, že mierový proces na Blízkom východe uviazol. Informuje o tom agentúra AP.

Trump napísal na Twitteri, že „platíme Palestínčanom STOVKY MILIÓNOV DOLÁROV ročne a nedostáva sa nám žiadnej vďaky či úcty. Nechcú ani rokovať o značne meškajúcej… mierovej dohode s Izraelom“.

Americký prezident si položil otázku, že „ak sa Palestínčania už nechcú rozprávať o mieri, prečo by sme im mali v budúcnosti vyplácať tieto obrovské sumy?“

Trump vyvolal koncom minulého roku vlnu pobúrenia, keď vyhlásil, že Spojené štáty uznajú Jeruzalem ako hlavné mesto Izraelu a presťahujú doň svoje veľvyslanectvo. Zároveň dodal, že Amerika chce sprostredkovať mier na Blízkom východe.

Ašráwíová: Nenecháme sa vydierať

Vysokopostavená palestínska predstaviteľka Hanán Ašráwíová vyslovila v stredu pobúrenie nad hrozbou zastavenia finančnej pomoci pre palestínsku samosprávu zo strany prezidenta USA Donalda Trumpa. Jeho tvíty nazvala „vydieraním“.

Ašráwíová uviedla vo vyhlásení, že „Trump sám zničil samotné základy mieru“ tým, že uznal minulý mesiac Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Podľa nej sa Palestínčania „nenechajú vydierať“. Taktiež konštatovala, že „Trump sabotoval naše hľadanie mieru, slobody a spravodlivosti“.

Spojené štáty dali Palestínčanom viac ako päť miliárd dolárov finančnej pomoci v hospodárskej a bezpečnostnej oblasti od polovice 90. rokov a od roku 2008 priemerne 100 miliónov dolárov každoročne pre bezpečnostné služby palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása.

Podľa agentúry AP by zastavenie finančnej pomoci mohlo mať katastrofálne následky pre Izrael, ktorý sa spolieha na bezpečnostnú spoluprácu s palestínskou samosprávou s cieľom zachovať pokoj na západnom brehu Jordánu.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #USA #Donald Trump