Kim sa pohráva s olympiádou

V jednej ruke atómová bomba, v druhej olivová ratolesť?

03.01.2018 10:00
KĽDR kim Foto: ,
Juhokórejčania v Soule sledujú televízne spravodajstvo o ponuke severokórejského vodcu Kim Čong–una na dialóg o účasti športovcov jeho krajiny na olympiáde v Pjongčangu.
debata (28)

Nevypočítateľný severokórejský diktátor Kim Čong-un, ktorého raketový a jadrový zbrojný program vrhá tieň na bezpečnosť blížiacej sa olympiády v juhokórejskom Pjongčangu, prekvapil nečakanou ponukou. V novoročnom prejave najskôr varoval, že odpaľovacie tlačidlo má na stole a celé územie USA na dostrel, vzápätí však Soulu navrhol dialóg aj s možnosťou, že severokórejskí športovci sa zúčastnia na olympijských hrách.

Pchjongjang bojkotoval letnú olympiádu v Soule v roku 1988 a do konca októbra 2017, keď vypršala lehota na podanie prihlášok do Pjongčangu, o účasť na hrách, ktoré sa uskutočnia iba 80 kilometrov od severokórejských hraníc, neprejavil ani najmenší záujem. V novoročnom prejave však Kim šokujúco vyhlásil: „Účasť Severnej Kórey na zimných hrách bude dobrou príležitosťou prejaviť národnú hrdosť. Prajeme si, aby hry boli úspešné. Predstavitelia oboch Kóreí sa môžu naliehavo stretnúť, aby prerokovali túto možnosť.“

Nadšenie

Na Kimovo gesto reagoval Soul s nadšením. „Je to ako novoročný darček,“ vyhlásil predseda organizačného výboru hier Li Hi-pom. Pozorovatelia nepochybujú o tom, že Medzinárodný olympijský výbor Pchjongjangu s radosťou udelí výnimku a jeho športovcov, konkrétne prinajmenšom krasokorčuliarsky pár, ktorý sa ako jediný na hry zatiaľ kvalifikoval, dodatočne zaregistruje. Účasť severokórejských športovcov na hrách je totiž vnímaná ako poistka proti možným provokáciám Pchjongjangu, čo zvýši pocit bezpečia všetkých olympionikov. Soul včera návrh na dialóg prijal. Rozhovory sa majú uskutočniť na budúci utorok, presne mesiac predtým, ako sa nad Pjongčangom rozhorí olympijský oheň, oznámil včera juhokórejský minister pre zjednotenie Čo Mjong-kjon. „Naša vláda je otvorená rozhovorom s KĽDR bez ohľadu na čas, miesto a formát,“ dodal.

Zo strany Kimovho režimu ide podľa pozorovateľov o dobre premyslený taktický ťah, keď olympiádu v Južnej Kórei chce využiť na zmiernenie medzinárodného tla­ku.

Tweety

„Sankcie a ďalšie tlaky začínajú na Severnú Kóreu tvrdo dopadať,“ napísal na Twitteri šéf Bieleho domu Donald Trump. „Raketový chlapík chce teraz prvý raz hovoriť s Južnou Kóreou. Možno je to dobrá správa, možno nie – uvidíme!“ komentoval gesto Kima prezident USA.

Člen branného výboru amerického Senátu Lindsey Graham však už teraz tvrdí, že je to zlá správa. „Ak dovolíme Kim Čong-unovi zúčastniť sa na zimnej olympiáde, udelíme legitimitu tomu najmenej legitímnemu režimu na planéte,“ napísal na Twitteri Graham.

Podľa amerického politológa Daniela Russela sa Severná Kórea snaží vraziť klin medzi Južnú Kóreu a Spojené štáty, ktoré sa pokúšajú vyvíjať čo najväčší tlak na Pchjongjang a na prerušenie všetkých stykov s Kimovým režimom vyzývajú aj ostatné vlády. „Hlavným prvkom Kimovho scenára je zneužiť a rozšíriť rozdiely záujmov, predovšetkým medzi Spojenými štátmi a Južnou Kóreou,“ konštatoval Russel, podľa ktorého Severná Kórea dlhodobo uplatňuje stratégiu intenzívnych provokácií nasledovaných zmierlivými vyhláseniami.

Skeptické hlasy

Skeptické hlasy sa ozývajú aj v Soule. Bývalý juhokórejský poradca pre národnú bezpečnosť Čchon Jung-u si napríklad myslí, že odpoveď na Kimovu ponuku nemala byť taká rýchla a ústretová. „Mrzí ma, že si vláda nenechala deň či dva, aby dôkladne zvážila jeho postranné úmysly,“ vyhlásil.

„Fakt, že sa hovorí o schôdzke, je významný, pretože ukazuje ochotu oboch strán zlepšiť vzťahy,“ nazdáva sa juhokórejský analytik Ko Ju-Hwan. Varovne však dodáva: „Za rokovacím stolom však Pchjongjang môže požadovať od Soulu neprijateľné ústupky, ako napríklad ukončenie spoločných americko-juhokórejských vojenských cvičení.“

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Soul #Donald Trump