Z berlínskej väznice ušlo niekoľko trestancov, piati ostávajú na slobode

Z berlínskej väznice Plötzensee za posledný týždeň utieklo alebo sa späť z práce mimo areálu zariadenia nevrátilo celkovo deväť trestancov. Nemecká polícia v stredu zadržala 21-ročného muža, ktorý utirkol. Informoval o tom Dirk Behrendt, minister spravodlivosti spolkovej krajiny Berlín. Na slobode tak ostávajú piati väzni.

03.01.2018 11:28 , aktualizované: 20:08
väzeň, väzenie, väznica, basa, Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Chytiť sa zatiaľ polícii podarilo dvoch, ​​dvaja sa prihlásili dobrovoľne, informovala s odvolaním sa na policajného hovorcu agentúra DPA. Berlínska opozícia hovorí o „dňoch otvorených dverí“ a žiada rezignáciu člena vedenia radnice zodpovedného za rezort spravodlivosti.

Prví štyria odsúdenci vo veku 27 až 38 rokov utiekli z väzenia minulý štvrtok. Z dielne, v ktorej pracovali s ďalšími 17 spoluväzňami za prítomnosti troch dozorcov, sa dostali do kotolne, ktorá nebola zamknutá. Tu pomocou ťažkého náčinia prerazili dieru do betónovej steny. Následne podliezli väzenský plot a dostali sa na slobodu. Hoci ich celý čas nakrúcala bezpečnostná kamera, alarm bol spustený až po 45 minútach od úteku.

Ďalší dvaja odsúdenci utiekli z väznice Plötzensee v severozápadnej časti nemeckej metropoly na Nový rok. Z cely spoluväzňa sa muži vo veku 21 a 44 rokov dostali oknom, z ktorého vytrhli mreža. Kuriózny na ich úteku je fakt, že išlo o trestanca v takzvanom voľnom režime. Cez deň pracovali na slobode, do väznice sa vracali len na noc. Utiecť tak teoreticky mohli kedykoľvek počas dňa.

Piati na úteku

To je aj prípad ďalších troch odsúdencov, ktorí sa do väznice Plötzensee v uplynulom týždni na noc nevrátili. Každý z piatich mužov z voľného režimu si odpykával náhradný trest, pretože neuhradil peňažnú pokutu. Nešlo tak na rozdiel od prvých štyroch utečených trestancov o páchateľov závažných trestných činov.

Z celkovo deviatich väzňov, o ktorých berlínske zariadenie v uplynulom týždni prišlo, je ich na slobode stále 5. Dvaja trestanci sa medzitým prihlásili úradom, dvoch polícia zadržala v utorok v berlínskej štvrti Neukölln.

Miliónové investície

Kvôli sérii útekov sa pod tlak dostal Dirk Behrendt, člen vedenia berlínskej radnice zodpovedný za otázky spravodlivosti vrátane väzníc. Opozícia žiada jeho odchod a posmešne hovorí o „dňoch otvorených dverí“ vo väznici Plötzensee.

Behrendt zatiaľ reagoval iba vyjadrením, že vzniknutú situáciu ľutuje. Bezpečnostné opatrenia v Plötzensee na jeho žiadosť teraz preverí komisia zostavená z odborníkov.

Podľa odborového zväzu zamestnancov nemeckých väzníc BSBD by Plöztensee naliehavo potrebovalo investíciu vo výške 400 až 500 miliónov eur. Navýšiť by podľa BSBD bolo treba aj počet zamestnancov väzenského zariadenia, v ktorom si v súčasnosti trest odpykáva okolo 360 osôb.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #väzenie #Berlín #útek väzňa