Vo veku 90 rokov zomrel líder cirkvi mormónov

Šestnásty prezident Cirkvi Ježiša Krista Svätých neskorších dní Thomas S. Monson zomrel vo veku 90 rokov po takmer desiatich rokoch vo funkcii.

03.01.2018 12:36
monson Foto: ,
Thomas S. Monson zomrel vo veku 90 rokov po takmer desiatich rokoch vo funkcii.
debata (4)

Hovorca cirkvi Eric Hawkins informoval, že ich líder skonal v utorok v noci vo svojom dome v Salt Lake City.

Monson pôsobil viac ako päť desaťročí medzi vysokopostavenými predstaviteľmi cirkvi, vďaka čomu ho poznali viaceré generácie mormónov. Vo veku 22 rokov sa stal biskupom a v roku 1963 vo veku 36 rokov najmladším apoštolom cirkvi v histórii. Pred tým, ako sa vo februári 2008 sám stal lídrom, bol poradcom predchádzajúcich troch prezidentov.

Počas svojho predsedníctva sa výrazne stránil publicity, hoci jeho cirkev sa dostala do centra verejného záujmu. Spôsobili to kandidatúry mormóna Mitta Romneyho za prezidenta v rokoch 2008 a 2012, ako aj ich angažovanosť v boji proti homosexuálnym manželstvám, ktorá viedla v roku 2008 k ich dočasnému zákazu v Kalifornii.

Meno ďalšieho prezidenta zverejnia z úcty k predchádzajúcemu až po jeho pohrebe. Očakáva sa však, že sa ním stane 93-ročný Russell M. Nelson, ktorý je v súčasnosti najdlhšie pôsobiacim členom mormónskeho Kvóra dvanástich apoštolov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #mormón #mormóni #Cirkev Ježiša Krista svätých neskorších dní