Chytili sme iránskeho špióna, tvrdia Izraelčania

Izraelská tajná služba Šin Bet rozložila iránsku špionážnu skupinu operujúcu na západnom brehu Jordánu a zatkla jej palestínskeho lídra.

03.01.2018 14:11 , aktualizované: 14:48
Izrael - Gaza, konflikt Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Dvadsaťdeväťročný Muhammad Mahárama z Hebronu je podozrivý z toho, že ho naverboval príbuzný z Juhoafrickej republiky a že pôsobil ako iránsky tajný agent, uvádza sa v stredajšom vyhlásení kontrarozviedky Šin Bet.

Mahárama mal údajne za úlohu naverbovať samovražedných bombových útočníkov a ozbrojencov na útoky proti Izraelu. Podľa tajnej služby Šin Bet dostal od Iránu za svoje aktivity 8-tisíc dolárov.

Izrael už dlho obviňuje Irán z finančnej podpory palestínskych militantných skupín zodpovedných za útoky voči Izraelu vrátane Hamasu a Islamského džihádu.

Vyhlásenie tajnej služby Šin Bet prišlo krátko po tom, ako izraelská armáda uviedla, že Islamský štát je zrejme zodpovedný za minulotýždňové odpálenie mínometných striel iránskej výroby na Izrael z pásma Gazy, pripomína agentúra AP.

Izraelčania zabili na Západnom brehu Jordánu 17-ročného Palestínčana

Izraelskí vojaci pri zásahu proti demonštrácii zastrelili na palestínskom Západnom brehu Jordánu sedemnásťročného Palestínčana. Oznámilo to palestínske ministerstvo zdravotníctva. Podľa izraelských zdrojov bol mladík ozbrojený.

Ako napísala agentúra AFP, je štrnástou obeťou protestov, ktoré sa začali v decembri, keď americký prezident Donald Trump uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Incident sa stal v dedine Dajr Nizam severne od Ramalláhu. Hovorca izraelskej armády povedal, že tam protestovalo niekoľko desiatok Palestínčanov. Vojaci si všimli, že je jeden z nich ozbrojený a vystrelili smerom k nemu, povedala hovorkyňa.

Palestínske úrady najprv oznámili, že je mladík ťažko zranený, a neskôr, že na zranenia zomrel. Podľa agentúry Maan ho strela zasiahla do hlavy.

Armáda tiež oznámila, že začala odvetné útoky na ciele radikálneho Hamasu v Pásme Gazy. Ide o reakciu na predchádzajúci raketový útok z pásma. Raketa dopadla na neobývané územie v oblasti Eškol a nikoho nezranila.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #špionáž #Irán