Mráz zmenil Niagarské vodopády na ľadovú krajinu zázrakov

Pri Niagarských vodopádoch možno mrazivé počasie rovnako vidieť ako cítiť, píše agentúra AP vo svojom aktuálnom fíčri.

03.01.2018 15:35
mraz, Niagarské vodopády Foto: ,
Zamrznuté Niagarské vodopády.
debata (3)

Hmla a kvapôčky vody zo zurčiacich vodopádov zamŕzajú na všetkom, čoho sa dotknú. Prikrývajú stromy, chodníky i skalnaté bralá a všetko zahaľujú do snehovo bieleho závoja. Návštevníci, ktorí len ťažko znášajú mrazivý chlad, nevedia odolať a napriek nepriazni počasia si fotia zimnú krajinu zázrakov.

Hoci všetko navôkol zamŕza, tri vodopády, ktoré medzi Spojenými štátmi a Kanadou vytvárajú prírodnú turistickú „atrakciu“, stále chrlia ohromné množstvo vody. Kvapôčky vody postupne zamŕzajú a za pomoci západného vetra zahaľujú americkú stranu do bielej prikrývky.

Zamrznuté Niagarské vodopády.
Zamrznuté Niagarské vodopády.
+5Zamrznuté Niagarské vodopády.

Mrazivé počasie, ktoré momentálne panuje na území od južného Texasu až po Kanadu a od štátu Montana až po Nové Anglicko, vytvára na veľkej časti USA nádherné prírodné scenérie.

Americká Národná meteorologická služba (NWS) však pre túto rozsiahlu oblasť vydala varovanie pred mimoriadne chladným počasím. To zasiahlo viacero amerických miest a štátov. Napríklad v oblasti Chicaga sa v utorok priebehu dňa pocitová teplota pohybovala od mínus 20 do mínus 37 stupňov Celzia. Veľmi chladné počasie zavládlo aj štáte Iowa, kde ortuť teplomeru klesla hlboko pod bod mrazu a dosiahla mínus 29 stupňov Celzia.

Meteorológovia v utorok varovali pred omrzlinami a podchladením, pričom obyvateľom oblastí postihnutých chladným počasím odporúčajú teplo sa obliekať do viacerých vrstiev odevov a nezabúdať na čiapky a rukavice. Nepriaznivé počasie podľa nich pretrvá až do víkendu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #mráz #mrazy #Niagarské vodopády