Nekonečný príbeh pokračuje: Saakašviliho sťažnosť proti neudeleniu azylu odmietli

Kyjevský súd odmietol sťažnosť bývalého gruzínskeho prezidenta a odvolaného odeského gubernátora Michaila Saakašviliho proti rozhodnutiu ukrajinských úradov, ktoré mu - už po odobratí ukrajinského občianstva - odmietli udeliť azyl alebo poskytnúť ochranu ako utečencovi, a tým pádom mu odmietli povoliť pobyt v krajine. Saakašvili nebol na súde prítomný.

03.01.2018 18:30
debata (14)

Saakašvili na Ukrajine vedie opozičné Hnutie nových síl a organizuje demonštrácie za odvolanie prezidenta Petra Porošenka, svojho niekdajšieho spojenca.

Čelí tiež obvineniu zo zločinného sprisahania a z napomáhania zločineckej organizácii. Hrozí mu päť rokov väzenia. Saakašvili akékoľvek previnenie popiera a kauzu označuje za politicky motivovanú pomstu ukrajinského režimu.

Saakašvili po roztržke s Porošenkom prišiel o ukrajinské občianstvo a podľa kyjevských médií mu hrozí vyhostenie do Gruzínska, kde je stíhaný pre podozrenie zo zneužitia úradu.

Chránia ho verní stúpenci

Po odobratí ukrajinského občianstva nesmel Saakašvili vstúpiť na ukrajinské územie, v septembri ho ale skupina jeho stúpencov násilím previedla cez poľsko-ukrajinskú hranicu. V Kyjeve bol zadržaný až na druhý pokus; ten prvý zmaril dav jeho prívržencov. Súd ale potom nevyhovel žiadosti o uvalenie väzby v podobe domáceho väzenia a elektronického náramku.

Prejednávanie sťažnosti prokuratúry odvolací súd odročil na 11. januára.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Michail Saakašvili