Izraelský parlament rokuje o treste smrti pre teroristov

Izraelský parlament v prvom čítaní prijal návrh zákona, ktorý má uľahčiť ukladanie trestov smrti teroristom.

03.01.2018 18:56
debata (2)

Návrh podporila tesná väčšina zákonodarcov – v jeho prospech ich hlasovalo 52 a proti bolo 49, informoval izraelský denník Haarec. Dokument predložila konzervatívna strana izraelského ministra obrany Avigdora Liebermana a podporil ho izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Poslanci budú však o norme hlasovať ešte trikrát.

Dokument stanovuje, že vojenské súdy budú môcť uložiť trest smrti, ak sa zaň vyslovia najmenej dvaja sudcovia trojčlenného vojenského tribunálu a ak pôjde o „teroristické trestné činy“, pri ktorých bola spáchaná vražda.

Netanjahu: Zaslúžia si smrť

Netanjahu pred hlasovaním zdôvodnil, že návrh podporuje, pretože existujú „extrémne prípady, keď ľudia páchajú hrozné činy, v dôsledku ktorých si nezaslúžia žiť“. Opísal pritom, ako sa stretol s rodinou, ktorej člena zavraždil smejúci sa terorista pri šábesovej večeri v osade Halamiš pri Ramalláhu.

Premiér zdôraznil, že zákon nie je neuvážený, keďže sa o treste smrti, ktorý by ukladali vo výnimočných prípadoch, hovorí už dlho. „Človek, ktorý niekoho zmasakruje a pritom sa smeje, by nemal stráviť zvyšok života za mrežami, ale zaslúži si smrť,“ dodal s tým, že v týchto prípadoch ide o vojnové zločiny.

Kritici návrhu, ako je napríklad Kadur Fáris, predseda palestínskeho združenia väzňov zastupujúceho Palestínčanov väznených v Izraeli, hovorí o závode extrémistických strán zameranom na schvaľovanie rasistických zákonov namierených proti Palestínčanom. Návrh z procedurálnych dôvodov odsúdil aj izraelský minister energetiky.

Trest smrti je zakotvený v izraelských vojenských predpisoch pre Západný breh Jordánu, je ale len zriedkavo udeľovaný a nikdy ho nevykonávajú, zdôraznil Haarec. V rámci štátu Izrael zákon počíta s hrdelným trestom za zločiny proti ľudskosti a vlastizradu. Naposledy ho uložili nacistickému vojnovému zločincovi Adolfovi Eichmanovi, odsúdenému v roku 1961 a popravenému o rok neskôr.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #trest smrti #ľudské práva #Benjamin Netanjahu