Bývalý Trumpov poradca Manafort žaluje špeciálneho vyšetrovateľa

Bývalý šéf volebnej kampane súčasného prezidenta Donalda Trumpa Paul Manafort zažaloval kvôli prekračovaniu právomocí špeciálneho vyšetrovateľa Roberta Muellera, ktorý objasňuje úlohu Moskvy v predvlaňajších prezidentských voľbách v USA. Žaloba mieri tiež na námestníka ministra spravodlivosti Roda Rosensteina, ktorý formálne na Muellerovu prácu dohliada.

03.01.2018 22:47
Paul Manafort Foto: , ,
Na archívnom zábere bývalý šéf Trumpovej kampane v prezidentských voľbách 2016 Paul Manafort odchádza z Federálneho súdu USA.
debata (3)

Manafort v rámci ruskej kauzy čelí obvineniu, že pred úradmi zamlčal svoje politické angažmán na Ukrajine, kde pred rokmi pôsobil ako poradca bývalého proruského prezidenta Viktora Janukovyča.

Podľa amerických zákonov sa mal registrovať ako zahraničný agent, čo neurobil. Súd Manafortovi, ktorý sa cíti byť nevinný, vlani v októbri uložil domáce väzenie. V novembri sa dohodol na kauciu, aby mohol domáce väzenie opustiť.

V občianskoprávnej žalobe podanej na súd vo Washingtone teraz Manafort tvrdí, že Mueller svojim rozsiahlym vyšetrovaním prekračuje svoje právomoci, preto by ho mali usmerniť.

Takisto Rosenstein, ktorý je zároveň zástupcom najvyššieho štátneho žalobcu, ktorým je z titulu svojej funkcie minister spravodlivosti Jeff Sessions, podľa Manaforta prekročil svoje právomoci, keď Muellerovi dal súhlas vyšetrovať čokoľvek, na čo počas svojho pátrania narazí.

Manafort sa tak žalobou snaží nielen obmedziť Muellerovo pole pôsobnosti, ale tiež to, aby súd jeho prípad zastavil.

Mueller svoje pátranie teraz sústredí na Trumpovo okolie. Snažia sa totiž zistiť, či jeho blízki spolupracovníci boli počas prezidentskej kampane v spojení s Moskvou.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #žaloba #Paul Manafort #Robert Mueller