Štyroch kosovských opozičných poslancov odsúdili za použitie slzotvorného plynu

Opoziční poslanci v Kosove používali od roku 2015 v parlamente slzotvorný plyn, pískali na píšťalky či hádzali v ňom fľaše s vodou.

04.01.2018 08:23
debata

Kosovský súd uznal štyroch opozičných poslancov za vinných z opakovaného narušenia práce parlamentu pomocou slzotvorného plynu.

Štyria členovia ľavicovej strany Vetëvendosje (Sebaurčenie), ktorá je najväčšou v kosovskom parlamente, dostali v stredu podmienečné tresty v dĺžke do 18 mesiacov odňatia slobody. Do väzenia nepôjdu, ak sa nedopustia rovnakého trestného činu počas najbližších dvoch rokov, píše agentúra AP.

Rozsudok uvádza, že obžalovaní – Albin Kurti, Donika Kadajová-Bujupiová, Albulena Haxhiuová a Faton Topalli – použili na štyroch zasadnutiach parlamentu „slzotvorný plyn bez povolenia“, aby zabránili poslancom v práci. Haxhiuová ich konanie obhajovala s vyhlásením, že „bránili republiku, jej zvrchovanosť a celistvosť“.

Opoziční poslanci v Kosove používali od roku 2015 v parlamente slzotvorný plyn, pískali na píšťalky či hádzali v ňom fľaše s vodou, aby tak protestovali proti navrhovanej dohode o vytýčení hraníc s Čiernou Horou. Kosovo sa podľa nich na základe tejto dohody vzdá územia, čo popreli predošlá vláda v Prištine i medzinárodní experti.

Dohoda, ktorú dosiaľ parlament neratifikoval, je podmienkou na bezvízový styk s krajinami schengenského priestoru. Politické napätie okolo nej je však v Kosove naďalej vysoké. Ďalším problémom je odpor voči osobitnému súdu, zriadenému na stíhanie zločinov spáchaných počas vojny v rokoch 1998–99 aj bývalými bojovníkmi za nezávislosť.

Kosovo budúci mesiac oslavuje 10. výročie jednostranného vyhlásenia nezávislosti od Srbska, ktoré tento krok neuznalo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kosovo