Vojnoví veteráni dali chorvátskemu premiérovi ultimátum: Vyrieš hraničný spor, inak to urobíme my

Chorvátski vojnoví veteráni pohrozili, že riešenie hraničného sporu so Slovinskom vezmú do vlastných rúk, ak problém do troch dní nevyrieši premiér Andrej Plenković.

04.01.2018 09:24 , aktualizované: 12:28
Chorvátsko, Slovinsko, rybár Foto:
Rybár v Piranskom zálive.
debata (76)

Podľa spravodajského webu index.hr toto ultimátum obsahuje list, ktorý Plenkovićovi poslal veterán Petar Janjić, známy pod prezývkou Tromblon (ručný granátomet).

Obe krajiny sa od nadobudnutia nezávislosti v roku 1991 sporia o Piransky záliv. V roku 2008 kvôli tomu Slovinsko niekoľko mesiacov blokovalo rozhovory o prijatí Chorvátska do EÚ. V roku 2009 sa vlády dohodli na arbitráži. Medzinárodný arbitrážny súd potom koncom minulého júna priznal Slovinsku značnú časť zálivu a koridor, ktorý Slovincom umožňuje prístup na voľné more. Záhreb súd ale už v roku 2015 označil za skompromitovaný a arbitráž odmietol.

List veterána Petara Janjića určený predsedovi vlády zverejnilo v stredu večer niekoľko krajne pravicových portálov. „Máš lehotu 72 hodín na vyriešenie problému so Slovinskom, inak to urobíme my,“ citoval index.hr z textu listu.

Tromblon hrozí, že ak Plenković v danom termíne vec nevyrieši, dá dohromady stovku lodí rybárov a vojnových veteránov, ktoré „ochránia chorvátsku námornú hranicu so Slovinskom pred nezákonným vpádom cudzej polície do chorvátskych teritoriálnych vôd“.

Plenković na Tromblonovo „ultimátum“ priamo nereagoval, ale na dnešnom dopoludňajšom zasadnutí vlády podľa chorvátskych médií okrem iného povedal, že sa chorvátska strana bude snažiť držať toho, čo už skôr povedala, to znamená, že sa bude vyhýbať incidentom.

Pokiaľ ide o vysoké pokuty, ktorými hrozia slovinské úrady chorvátskym rybárom, poznamenal, že dávanie pokút je ten najmenší problém. „Naša polícia zaznamenáva všetky slovinské lode, ktoré zastavia v našich vodách,“ uviedol a dodal, že aj Chorvátsko má všetky údaje o rybároch, a ak na to dôjde, „uchýlime sa aj my k takýmto krokom“.

Každý to svoje

Plenković o spore hovoril so svojím slovinským náprotivkom Mirom Cerarom naposledy v polovici decembra v Záhrebe, ale ich rokovania k ničomu neviedli. Obaja síce hovorili o priateľských vzťahoch svojich krajín, ale pokiaľ ide o spor, znova tvrdili to svoje: Chorvátsko rozhodnutie arbitráže odmieta, zatiaľ čo Slovinsko trvá na jeho realizácii.

Slovinsko oznámilo, že od 30. decembra začína arbitrážne rozhodnutie realizovať. Pohrozilo pritom chorvátskym rybárom pokutami vo výške desiatok tisíc eur, ak budú loviť vo vodách, ktoré Slovinci považujú za svoje na základe arbitrážneho rozhodnutia.

Bez závažných incidentov

Ľubľana tým už koncom decembra vyvolala dôraznu reakciu Chorvátska. Ministerka zahraničia Marija Pejčinovičová Buričová naposledy tento týždeň opätovne upozornila susednú krajinu, aby sa vyvarovala jednostranných krokov, a opäť ju vyzvala k riešeniu sporu dialógom. Zároveň zopakovala, že Chorvátsko bude svoje územie chrániť „všetkými prostriedkami“.

V spornom Piranskom zálive, ktorý Chorváti nazývajú Savudrijskou Valou, trvá napätie. K žiadnemu vážnejšiemu incidentu však zatiaľ nedošlo.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Slovinsko #Piranský záliv