Orbán Poliakom pred Bruselom kryje chrbát

To, čo nový poľský premiér Mateusz Morawiecki chcel na svojej prvej oficiálnej návšteve v Budapešti najviac počuť, mu jeho hostiteľ Viktor Orbán pred televíznymi kamerami nezopakoval.

04.01.2018 10:00
poľsko maďarsko Foto: ,
Mateusz Morawiecki a Viktor Orbán (vpravo)
debata (25)
Na hodinu trvajúcej tlačovej konferencii premiéri ani raz priamo nespomenuli spor Bruselu s Varšavou. Poľská vláda napriek tomu verí, že ju podpora Budapešti uchráni pred sankciami zo strany Európskej únie. Európska komisia krátko pred Vianocami pre kontroverznú reformu súdnictva proti Poľsku prvý raz v histórii aktivovala článok 7 Lisabonskej zmluvy, ktorý sa v bruselskom žargóne zvykne označovať aj ako „nukleárna možnosť“. Táto procedúra sa môže skončiť až odobratím hlasovacieho práva krajine, ktorá porušuje pravidlá právneho štátu. Pravda, tento najvyšší možný trest sa môže zrodiť iba po jednomyseľnom rozhodnutí zvyšných členských krajín únie. Morawiecki prišiel do Budapešti len šesť dní predtým, ako na budúci týždeň má v Bruseli obhajovať poľskú justičnú reformu pred šéfom Európskej komisie. Podpora Maďarska, najbližšieho spojenca Poľska v únii, je preto pre neho obzvlášť dôležitá.

Maďarsko s Poľskom

Maďarský premiér už minulý mesiac potvrdil, že jeho krajina by odobratie hlasovacieho práva Poľsku vetovala. „To, čo sa dnes deje v Európskej únii proti Poľsku, je neúctivé, pričom úctu si zaslúži každý člen zoskupenia. Kritiky v súvislosti s ohrozeným právnym štátom sú nesprávne, nepodložené a neodôvodnené. Maďarsko bude vždy solidárne s tými, voči ktorým sa začne z Bruselu takéto konanie, pretože politická inkvizícia nemá miesto v Európskej únii,“ vyhlásil vtedy.

Na tlačovej konferencii Orbán tento záväzok síce verejne nezopakoval, poľských hostí to však očividne neznepokojilo. Šéf kancelárie predsedu poľskej vlády Michał Dworczyk pre televíziu wPolsce.pl potvrdil, že otázka článku 7 bola na programe rokovaní premiérov. „Maďarský premiér už pred Vianocami povedal, aký je postoj Maďarska k tejto záležitosti a ubezpečil nás, že sa môžeme spoľahnúť na podporu Maďarov. O tejto téme môžeme povedať, že je uzavretá,“ zdôraznil Dworczyk.

Zrady sa nemusí Poľsko obávať

Hoci Orbán už raz poľskú radikálne konzervatívnu vládu sklamal, keď ju vlani na jar nepodporil v jej osamelej snahe zabrániť znovuzvoleniu poľského expremiéra Donalda Tuska za šéfa Európskej rady, v otázke zablokovania najprísnejšej sankcie EÚ sa však Varšava novej „zrady“ podľa všetkého nemusí obávať. Myslí si to aj ľavicový poľský expremiér Leszek Miller. „Orbán povie ,nie' prípadným sankciám voči Poľsku už preto, že sám je ohrozený,“ povedal Miller pre denník Super Express a dodal: „Je známe, že sa použitie článku 7 zvažuje aj voči Maďarsku, ako aj to, že Európsky parlament hlasoval za šesť kritických rezolúcií, v ktorých sa táto krajina vyzýva, aby dodržiavala zásady demokracie a právneho štátu. Situácia, v ktorej sa na európskej scéne objavil nový ,chorý muž Európy', je pre Orbána darom, o ktorom mohol len snívať.“

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Maďarsko #Viktor Orbán #Mateusz Morawiecki