Zimbabwe prepustilo Američanku, ktorá Mugabeho označila za 'chorého muža'

Zimbabwiansky súd vo štvrtok prepustil na slobodu Američanku obvinenú z podvratnej činnosti pre údajnú urážku bývalého prezidenta Roberta Mugabeho na Twitteri, kde ho označila za "chorého muža".

04.01.2018 14:44
Martha O'Donovan, zimbabwe Foto: ,
Američanka Martha O'Donovanová opúšťa súd v Harare. V Zimbabwe čelila až 20 rokom väzenia pre údajnú urážku bývalého prezidenta Roberta Mugabeho na Twitteri, kde ho označila za "chorého muža".
debata (1)

Dvadsaťpäťročná Martha O'Donovanová, ktorá vyrástla v New Jersey, čelila až 20 rokom väzenia. Sudca ju pustil z väzby po tom, ako prokuratúra nezabezpečila termín procesu. Zbavil ju tiež obvinení, ale iba dočasne.

O'Donovanovej právnik Obey Shava pre agentúru AP uviedol, že stále ju môžu predvolať pred súd, ak prokuratúra bude mať proti nej viac dôkazov. Avšak pas jej môžu vrátiť.

„Všetko záleží na tom, čo zozbierajú, ale zatiaľ sa prípad skončil. Zatiaľ je voľná,“ povedal Shava, ktorý spolupracuje so skupinou Zimbabwianski právnici za ľudské práva (ZLHR). Tá v minulých rokoch zastupovala približne 200 ľudí, ktorých obvinili z urážania Mugabeho.

Polícia zadržala O'Donovanovú v novembri v hlavnom meste Harare. „Popieram obvinenia vznesené voči mne ako nepodložené a zlomyseľné,“ uviedla vtedy vo vyhlásení Američanka, pracujúca pre miestnu internetovú televíziu Magamba TV, ktorej cieľovou skupinou je mládež.

Polícia obviňovala O'Donovanovú z toho, že na Twitteri uviedla: „Vedie nás sebecký a chorý muž.“ Bola k tomu pripojená ilustrácia zobrazujúca 93-ročného Mugabeho s katétrom, písalo sa v obžalobe.

Mugabe v novembri rezignoval pod tlakom armády a vládnucej strany v čase obáv, že by ho mala nahradiť vo funkcii jeho manželka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #USA #Zimbabwe #prepustenie #Robert Mugabe