"Protivládne protesty v Iráne sú potlačené," uviedol armádny generál

Iránska polícia protivládne protesty už potlačila. Povedal to generál Abdorrahím Musáví, ktorý stojí na čele iránskej armády.

04.01.2018 17:02
iran, protest, pochod, londyn Foto: ,
Pochod anglo-iránskej komunity na Downing Street v Londýne na podporu iránskej opozície.
debata (9)

Protesty začali pred týždňom v niekoľkých mestách a zákroky proti nim si vyžiadali životy asi 20 ľudí. V stredu a vo štvrtok vyšli do ulíc stúpenci režimu a volali heslá na podporu iránskeho vedenia.

„Toto slepé poburovanie bolo slabé a k jeho uduseniu v zárodku stačila časť polície … môžete si byť istí, že vaši kolegovia (v armáde) sú pripravení postaviť sa hlúpym obetiam Veľkého Satana (Spojených štátov),“ povedal generál.

O ukončení protestov už v stredu hovoril veliteľ revolučných gárd generál Mohammad Alí Jafar, podľa ktorého slov poburovanie skončilo a nepriateľov Iránu sa podarilo poraziť vďaka pripravenosti národa.

Bezpečnostné zložky konali tolerantne

Kým Jafar ešte v stredu tvrdil, že v krajine demonštrovalo celkom 15 000 osôb, iránsky minister vnútra Abdolreza Rahman-Fazle oznámil, že podľa dôveryhodných vládnych štatistík sa za celý týždeň protivládnych protestov zúčastnilo 42 000 ľudí. Dodal, že demonštrácie trvali týždeň, pretože bezpečnostné zložky konali tolerantne a snažili sa situáciu riešiť nenásilne. Rovnako ako Jafar povedal Rahman-Fazle, že sa žiadnej protestnej akcie nezúčastnilo viac ako 1 500 ľudí.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan krátko pred svojou návštevou Paríža v rozhovore pre francúzsku televíziu LCI povedal, že ho jeho iránsky náprotivok Hasan Rúhání uistil, že sa situácia v Iráne do dvoch dní stabilizuje. Erdogan zároveň dodal, že demonštrácie ovplyvňovali provokatéri z cudziny, čo predtým spomenuli aj iránske úrady.

Z nepokojov vinili USA a Izrael

Demonštrácie začali minulý štvrtok ako protesty proti zlej ekonomickej situácii, ale neskôr sa k heslám demonštrantov pripojili aj slovné útoky na iránskych vodcov.

V stredu a tiež dnes sa zišli na mnohých miestach priaznivci režime s iránskymi vlajkami a portréty duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího. „Stojíme spoločne za svojím vodcom,“ volali účastníci jednej z dnešných akcií.

Podľa iránskej televízie sa tieto zhromaždenia vo štvrtok konali v Mašhadu, kde pôvodne protesty začali, ďalej v Isfaháne, Širáze, Ardabile i Orumíji. Podobne ako Chameneí účastníci z nepokojov vinili USA a Izrael. V Teheráne sa má ďalšie zhromaždenie na podporu vlády konať v piatok po poludňajších modlitbách.

Zablokovali prístup k sociálnym sieťam

Protivládne demonštrácie sa v minulom týždni konali hlavne v noci. Podľa iránskej televízie už boli posledné dve noci pokojné. Západné agentúry ale pripomínajú, že úrady čiastočne zablokovali prístup k sociálnym sieťam, takže odporcovia režimu nemajú možnosť informovať o svojich akciách.

Polooficiálna agentúra Tasnim informovala, že v meste Borúdžerdu na západe Iránu je medzi zatknutými občan Európskej únie. Tvrdí to zástupca tamojšej justície. Podľa tohto zdroja táto osoba prešla výcvikom v európskych tajných službách a bola vyslaná do Borúdžerdu, aby tam viedla protesty. Zo správy nie je jasné, z akej európske krajiny zadržaná osoba je ani či má tiež iránske občianstvo.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #protesty #Irán #Hasan Rúhání