Trump žiada zastaviť vydanie knihy, ktorá ho zosmiešňuje

Americký prezident Donald Trump sa na poslednú chvíľu snaží zastaviť vydanie knihy o ňom, ktorá, podľa úryvkov zverejnených v niektorých médiách, ho predstavuje v nelichotivom svetle. Knihu, ktorá má vyjsť budúci utorok, napísal spisovateľ Michael Wolff predovšetkým na základe rozhovorov s bývalým Trumpovým poradcom Steveom Bannonom. Ten v nej okrem iného tvrdí, že Trump sa vôbec nechcel stať prezidentom a chcel si kampaňou len "posilniť značku".

04.01.2018 22:52
debata (3)

Trumpov právny zástupca Charles Harder poslal vo štvrtok Wolffovi a tiež vydavateľovi knihy výzvu, v ktorej ich žiada jej vydanie zastaviť, dokonca „úplne a kompletne odvolať“ jej obsah a Trumpovi sa ospravedlniť. Právny zástupca zároveň žiada autora aj vydavateľa, aby mu „okamžite preposlali elektronickú aj fyzickú kópiu knihy“.

Trump na knihu reagoval už v stredu, len pár hodín po tom, ako prvé úryvky z nej zverejnil britský denník The Guardian. Prezident v prvej reakcii vyhlásil, že Bannon preňho a pre predvolebnú kampaň nikdy nebol priveľmi dôležitý a iba Trumpa zneužíval.

„Steve Bannon nemá nič spoločné so mnou ani s mojou prezidentskou funkciou. Keď bol odvolaný, tak neprišiel len o prácu, ale aj o rozum,“ napísal Trump. Bannon bol podľa neho iba „stážistom“ a z prostredia Bieleho domu „vynášal médiám falošné informácie, aby mohol zo seba robiť niekoho oveľa dôležitejšieho, než bol“.

Myšlienka múru na hranici – Bannonov nápad

Podľa amerických médií to bol však práve Bannon, kto mal na Trumpa ešte nedávno najväčší vplyv. Bol to tiež on, kto vymyslel okrem iného múr na hraniciach s Mexikom či zákaz vstupu pre občanov viacerých prevažne moslimských krajín na územie USA. Napriek tomu ho Trump teraz opisuje ako nedôležitú osobu.

Podľa knihy, ktorá sa odvoláva nielen na Bannona, ale aj na rozhovory s desiatkami ďalších ľudí z Trumpovho okolia, sa Trump vôbec nechcel stať prezidentom a dlho neveril, že by bolo vôbec možné prezidentské voľby vyhrať. Chcel si predvolebnou kampaňou len „posilniť značku“ a pred viacerými ľuďmi hovoril o „netušených možnostiach“, ktoré sa mu po kampani otvoria.

Kniha cituje aj blízkeho priateľa Trumpovho najstaršieho syna Donalda Trumpa mladšieho, podľa ktorého jeho otec, keď si prvýkrát uvedomil, že by sa naozaj mohol stať prezidentom „vyzeral, ako keby sa mu práve zjavil duch“.

Kniha na základe výpovedí Bannona a ďalších ľudí z Trumpovho okolia opisuje prezidenta podľa Guardianu ako „malé dieťa, ktoré nerozumie váhe svojho prezidentského úradu a trávi svoje večery konzumáciou cheesburgerov v posteli, pozeraním televízie a telefonovaním so svojimi starými kamošmi“.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Steve Bannon