Člen AFD prestrelil. Jeho tweet na adresu syna tenisovej legendy pobúril aj spolustraníkov

Vyjadrenia politikov protiimigračnej strany Alternatíva pre Nemecko (AFD) vyvolávajú pobúrenie verejnosti aj predstaviteľov ostatných strán často.

05.01.2018 11:40
Alternatíva pre Nemecko, AFD, demonštrácia Foto: ,
Priaznivci pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko.
debata (27)

Tentokrát ale tweet poslanca Jensa Maiera, ktorý syna najslávnejšieho nemeckého tenistu Borisa Beckera označil za „negra“, naštval aj viacero Maierových spolustraníkov, ktorí ho považujú za rasistický.

V tweete, ktorý už bol medzitým zmazaný, sa o 23-ročnom Noahovi Beckerovi písalo ako o „malom polovičným negrovi“. Mladý hudobník predtým v jednom rozhovore povedal, že Berlín je v porovnaní s Londýnom alebo Parížom „biele mesto“. Podotkol tiež, že už bol kvôli svojej farbe pleti napadnutý.

Kontroverzný tweet nemeckého politika. Foto: Twitter/ screenshot
2 w 993 q high c 0.bild Kontroverzný tweet nemeckého politika.

Poslanec Maier síce tvrdil, že tweet napísal jeden z jeho spolupracovníkov, straníckych kolegov to ale príliš neupokojilo. Predseda AFD Jörg Meuthen vyjadrenie označil za rasistické a ohlásil vnútrostranícke konanie.

Georg Pazderski, podpredseda strany, ktorá podobnej afére rozhodne nečelí prvýkrát, zase vyhlásil, že AFD nemôže byť zásterkou pre extrémistické názory. Očakáva, že Maier prevezme zodpovednosť za vyjadrenie, ktoré bolo urobené v jeho mene.

Reakcia členov Alternatívy pre Nemecko ale ukázala aj to, ako odlišné prúdy v strane sú. Druhý z predsedov protestnej strany Alexander Gauland totiž v reakcii na tweet iba poznamenal, že to nie je jeho štýl, čo niektorí spolustraníci považujú za nedostatočné.

Boris Becker s rodinou. Foto: Reuters
Boris Becker, Noah Becker Boris Becker s rodinou.

Gauland sám rozhodne nie je nepriateľom kontroverzných výrokov. V roku 2016 uviedol, že si ľudia síce cenia nemeckého reprezentanta Jéroma Boatenga ako futbalistu, ale nechceli by ho mať za suseda. Rada ľudí jeho vyjadrenie tiež považovala za rasistické, pretože Boateng – majster sveta z roku 2014 – má čiernu farbu pleti.

Terajší prípad týkajúci sa Noaha Beckera bude zrejme mať aj právnu dohru. Jeho rodina totiž poverila právnika, aby urobil potrebné kroky voči Maierovi.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #rasizmus #AfD