Erdogan: Už nás nebaví čakať na prijatie do EÚ

Doterajší vývoj v otázke dodržiavania ľudských práv v Turecku znemožňuje Ankare, aby pokročila v rokovaniach o vstupe tejto krajiny do Európskej únie. Vyhlásil to francúzsky prezident Emmanuel Macron na spoločnej tlačovej konferencii so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoğanom v Paríži.

05.01.2018 14:37 , aktualizované: 18:30
Erdogan Macron Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, vľavo, a francúzsky prezident Emmanuel Macron, vpravo, si podávajú ruky na spoločnom stretnutí.
debata (31)

„Je jasné, že pokiaľ ide o vzťah s Európskou úniou, nedávny vývoj a rozhodnutia (v oblasti ľudských práv) neumožňujú žiadny pokrok v začatom procese (prístupových rozhovorov),“ povedal Macron.

Macron tiež svojmu tureckému náprotivku povedal, že demokratické krajiny musia rešpektovať právo aj v rámci boja proti terorizmu, ktorého krvavej podobe s mnohými obeťami na životoch boli v posledných rokoch vystavené ako Francúzsko, tak Turecko.

Posun v rokovaniach zatiaľ nebude

Bolo by pokrytecké predstierať, že je možné otvoriť nové kapitoly v prístupových rokovaniach, dodal francúzsky prezident. Namiesto toho ponúkol Turecku partnerstvo s EÚ s cieľom zabezpečiť, aby táto krajina zostala ukotvená v európskom priestore. Podľa Macrona je potrebný vymyslieť nový vzájomný vzťah.

„Naše demokratické štáty musia pevne čeliť terorizmu, ale rovnako tak musia naše demokratické štáty úplne chrániť vládu práva,“ zdôraznil Macron.

Erdoganovo prijatie v Paríži je vo Francúzsku, kde žije veľa kurdských a tureckých emigrantov, terčom kritiky. Vodkyňa krajnej pravice Marine Le Penová vyzvala na kompletné zastavenie rozhovorov, ktoré sa EÚ zaviazala s Tureckom obnoviť v rámci predvlaňajšej migračnej dohody, ktorá zastavila príliv utečencov cez Turecko a Grécko do zvyšku Európy. Proti Erdoganovej dnešnej návšteve demonštrovalo vo francúzskej metropole niekoľko desiatok ľudí.

Erdogan na tlačovej konferencii povedal, že Ankaru už unavuje čakať na prípadné prijatie do EÚ. „Nemôžeme donekonečna prosiť o vstup do EÚ,“ dodal.

K otázke terorizmu Erdogan vyjadril názor, že ho priživujú niektorí novinári svojimi článkami. Podľa neho vyzerajú ako myslitelia a potom sa znenazdajky zjavia ako teroristi priamo pred očami.

„Teror sa netvorí sám od seba. Teror a teroristi majú svojich pestovateľov,“ zdôraznil Erdogan.

Erdogan: Zmluvy Ankary s USA strácajú platnosť

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan skritizoval v piatok americkú justíciu a dodal, že dvojstranné právne dohody medzi Washingtonom a Ankarou „strácajú platnosť“.

Erdogan takto reagoval na rozhodnutie newyorského súdu, ktorý v stredu usvedčil tureckého bankára Mehmeta Hakana Atillu z toho, že machináciami napomáhal Iránu vyhnúť sa americkým sankciám.

Turecký prezident podľa agentúry AP verdikt odsúdil a uviedol, že americké súdnictvo je hrozbou pre svet. Spojené štáty zároveň obvinil z toho, že proti Turecku vedú sprisahanie s cieľom oslabiť tureckú vládu i ekonomiku. Erdogan sa takto vyjadril na tlačovej konferencii pred odletom do Paríža.

„Ak USA takto chápu spravodlivosť, tak je svet odsúdený na záhubu,“ povedal turecký prezident podľa agentúry Reuters. „Bilaterálne zmluvy medzi nami strácajú svoju platnosť. Som z toho zarmútený, no takto to odteraz bude,“ povedal Erdogan na margo verdiktu, pričom nespresnil, aké dohody má na mysli.

„Spojené štáty vedú… sériu komplotov, nielen právnych, ale aj ekonomických,“ dodal Erdogan. Američanov zároveň obvinil z „neúcty“ voči tureckému súdnictvu, ktorú podľa neho prejavili tým, že Ankare nevydali duchovného Fethullaha Gülena. Toho turecká vláda obviňuje zo zosnovania predvlaňajšieho pokusu o prevrat, čo on sám popiera.

Mehmet Hakan Atilla, zástupca generálneho riaditeľa tureckej štátnej banky Halkbank, bol v stredu v New Yorku usvedčený v piatich z celkovo šiestich bodov obžaloby vrátane bankového podvodu a sprisahania s cieľom obísť americké sankcie. Proces bol postavený na svedectve Rezu Zarraba, turecko-iránskeho obchodníkova so zlatom, ktorý spolupracoval s prokuratúrou a priznal sa k účasti v transakciách, ktorých účelom bolo podľa jeho slov obísť americké sankcie voči Iránu.

Ankara celý proces označila za vykonštruovaný, pričom podľa vyjadrenia tureckého ministerstva zahraničných vecí je verdikt bezprecedentným zasahovaním do vnútorných záležitostí Turecka.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #Emmanuel Macron