Boj o Pražský hrad pokračuje v tieni Miloša Zemana

"Ak budem opäť kandidovať za prezidenta, tak nebudem robiť žiadnu kampaň," avizoval ešte koncom augusta 2016 súčasný najvyšší český štátny predstaviteľ prezident Miloš Zeman.

06.01.2018 06:00
cesko, kandidati, prezident
Kandidáti na českého prezidenta. Zľava doprava zhora dole: Jiří Drahoš, Miloš Zeman, Petr Hanning, Michal Horáček, Pavel Fischer, Marek Hilšer, Mirek Topolánek, Jiří Hynek a Vratislav Kulhánek.
debata (6)

Podľa neho by vraj voliči mali posudzovať výsledky jeho práce za uplynulých päť rokov. Napriek splnenému sľubu, že sa nezapojí do kampane, jeho volebné plagáty zaplnili po celom Česku verejné priestranstvá v mestách aj na vidieku. Rovnako ako názorná agitácia ďalších ôsmich Zemanových protikandidátov.

Podporím ktoréhokoľvek kandidáta proti Milošovi Zemanovi, ak sa nedostanem do druhého kola.
český expremiér Mirek Topolánek

„Nie je to prejav aktivity pána prezidenta, ale jeho stúpencov,“ reagoval pre ČT 24 jeden z predstaviteľov prezidentskej kancelárie. A tak staronový uchádzač o ďalší päťročný mandát, a nielen podľa najnovších prieskumov verejnej mienky aj horúci kandidát na prezidentský post, pokojne sleduje neľútostný zápas protikandidátov v médiách.

Český volič tak môže nielen pred televíznymi kamerami sledovať prakticky denne neraz myšlienkovo plytkú až úsmevnú kritiku politických súperov, ale aj plamenné reči o návrate Česka k „normálnemu životu“ či dokonca skúšanie z angličtiny v priamom prenose.

V tejto súvislosti sa väčšina pozorovateľov zhoduje v názore, že neľútostný boj „osmičky“ v konečnom dôsledku pomáha „deviatemu“ Zemanovi. Na druhej strane sa objavujú špekulácie, podľa ktorých vraj terajší prezident má síce isté víťazstvo v prvom kole, ale kvôli predpokladanému nezískaniu potrebnej nadpolovičnej väčšiny hlasov bude vraj druhé kolo. V ňom by mal podľa všetkého Zeman „tuho bojovať“ s Jiřím Drahošom, niekdajším šéfom ČAV.

Prečo by mal ostať prezidentom Zeman

1. Má najväčšie portfólio voličov.
2. Využil aj zneužil svoju funkciu.
3. Drahoš a Horáček sú veľmi zahľadení do seba.
4. Topolánek je zaťažený minulosťou a nastúpil neskoro.
5. Zeman je chorý, ale nikam „neodchádza“.
ZDROJ: REFLEX

Podľa portálu iDnes šance Drahoša umocňuje skutočnosť, že na rozdiel od ostatných kandidátov vraj nerozdeľuje spoločnosť.

„Ľudia už nechcú prezidenta symbolizujúceho minulosť, ktorá rozdeľuje spoločnosť,“ citujú v tomto smere české médiá aj Marka Hilšera, najmladšieho z kandidátov. Pokúša sa takto presvedčiť voliča, že práve on je vhodný na prezidentský post. Ako občiansky kandidát, ktorý nebude závislý od politickej scény.

V každom prípade Zemanovi a Drahošovi dávajú najväčšie šance aj stávkové kancelárie. V prípadnom druhom kole by to však bol zápas ôsmich proti jednému. Potvrdzuje to aj výrok expremiéra Mirka Topolánka, ktorý sa ako posledný zapojil v októbri minulého roku do zápasu o voličské hlasy.

„Podporím ktoréhokoľvek kandidáta proti Milošovi Zemanovi, ak sa nedostanem do druhého kola,“ vyhlásil politik, ktorý má neveľkú šancu uspieť, pretože podľa väčšiny pozorovateľov má spojitosť s nie najlepším politickým pôsobením v minulosti. "Je predstaviteľom minulosti – kmotrov v politike alebo opozičnej zmluvy,“ pustil sa do Topolánka aj Drahoš napriek tomu, že je známy opatrnými výrokmi. Žiadna kritika však neotupila predvolebné „nasadenie“ vari najtvrdšieho kritika protikandidátov, za ktorého väčšina považuje práve Topolánka.

Do horúceho kandidáta na víťazstvo si neodpustil kopnúť ani Pavel Fischer, ďalší z prezidentských kandidátov.

„Štýl vystupovania Miloša Zemana je toxický pre spoločnosť,“ tvrdil najnovšie v rozhovore pre portál Novinky. Pokúsil sa to ilustrovať tvrdeniami, podľa ktorých Zeman „nerešpektuje zákony a neospravedlní sa, ak niekoho urazí“. Podľa Fischera tak ľuďom demonštruje, že „všetko je možné“.

Na druhej strane nezabudol „zaloviť“ aj medzi stúpencami premiéra Andreja Babiša, ktorý sa 10. januára dozvie výsledok hlasovania o dôvere jeho menšinového kabinetu. Možno práve preto Fischer upozornil, že strany ako ČSSD, TOP 09, ODS a ľudovci by mali "čiastočne ustúpiť od svojej predvolebnej rétoriky a ísť do vlády s hnutím ANO. Aj v jeho prípade platí to známe, že každý hlas sa počíta.

Prezidentskí kandidáti v Českej republike

  • Miloš Zeman, 73-ročný obhajca funkcie. Kandiduje ako nezávislý, formálne ho navrhla jeho manželka Ivana, keď oznámila, že zozbieral takmer 104-tisíc podpisov od občanov. Zemanovi kritici majú pochybnosti o jeho zdravotnom stave, ale on im opakovane odkazuje, že je spôsobilý vykonávať ďalší päťročný mandát.
  • Jiří Drahoš, 69-ročný profesor fyzikálnej chémie. Do marca 2017 pôsobil ako riaditeľ Akadémie vied ČR. Tiež kandiduje ako nezávislý, jeho kandidatúru podporilo viac ako 141-tisíc ľudí. Sympatie mu vyjadrili viacerí ľavicoví aj pravicoví politici. Na Hrad by chcel priniesť politickú slušnosť, ktorá podľa neho Zemanovi chýba.
  • Michal Horáček, 65-ročný boháč. Aj on sa snaží získať si voličov ako nestraník. Zozbieral takmer 87-tisíc podpisov. Celú kampaň si financuje sám. Tento známy textár a spisovateľ zbohatol ako spoluzakladateľ stávkovej kancelárie Fortuna. Skupina Penta Investments ju v roku 2004 kúpila za 2,4 miliardy českých korún.
  • Mirek Topolánek, 61-ročný niekdajší premiér. Úmysel kandidovať oznámil v poslednej chvíli. Postavilo sa zaňho desať senátorov. V minulosti šéfoval Občianskej demokratickej strane, ale oficiálne nie je jej uchádzačom. Po odchode z politiky sa živí ako manažér v energetických spoločnostiach. Podporuje ho časť pravice.
Miloš Zeman
Mirek Topolánek
+6Vratislav Kulhánek
  • Pavel Fischer, 52-ročný exdiplomat. Bývalý veľvyslanec vo Francúzsku je považovaný za odborníka na medzinárodné a bezpečnostné záležitosti. Robil aj poradcu na Hrade u Václava Havla. Získal podpisy 17 senátorov. Od roku 2015 bol riaditeľom Ústavu empirických výskumov STEM (zaoberá sa prieskumami v spoločnosti).
  • Jiří Hynek, 57-ročný zbrojár. Kandiduje za stranu Realisti, ktorú zakladal. Tá síce nemá zastúpenie v parlamente, ale zohnal podporu od 29 poslancov. Od roku 2011 je šéfom Asociácie obranného a bezpečnostného priemyslu ČR. Presadzuje obnovenie povinnej vojenskej služby, lebo podľa neho mladým chýba disciplína a tréning.
  • Vratislav Kulhánek, 74-ročný manažér. Býval šéfom Českého hokejového zväzu a stál aj na čele Združenia automobilového priemyslu ČR. Kandidatúru mu odobrilo 24 poslancov. O funkciu sa uchádza pod hlavičkou ODA, politickej strany novo založenej v roku 2016. Ako jeden z mála uchádzačov podporuje zavedenie eura.
  • Petr Hannig, 71-ročný umelec. Vzdal úsilie zozbierať potrebný počet podpisov od občanov, uspel u 26 poslancov. Je spevák, skladateľ, producent a hudobný vydavateľ. Ako politik zakaždým pohorel – až osemkrát kandidoval do Senátu, ale ani raz nepostúpil do druhého kola volieb. Bol by za referendum o odchode z EÚ.
  • Marek Hilšer, 41-ročný lekár a občiansky aktivista. Nezohnal dostatok podpisov medzi občanmi, na Hrade by ho však radi videli 11 senátori (predovšetkým ide o nezávislých). Vyučuje v Prahe na lekárskej fakulte, vo výskume sa venuje boju proti rakovine. Tri roky strávil v Keni ako zdravotnícky dobrovoľník.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman #české voľby #český prezident #české prezidentské voľby