Ľudia nechcú ohrozenie terorizmom, komentoval Orbán migračnú krízu

Maďarský premiér Viktor Orbán je presvedčený, že tento rok bude rokom, keď sa v Európe znovu nastolí "vôľa ľudu". V migračnej kríze na ňu podľa neho množstvo politikov nepozeralo. Orbán to povedal novinárom po rokovaní so špičkami nemeckej Kresťanskej únie (CSU) v bavorskom kláštore Seeon. Návštevu maďarského premiéra, ktorý je mnohými nemeckými politikmi považovaný za pravicového populistu, kritizovala sociálna demokracia (SPD).

05.01.2018 17:22
debata (8)

„Európania majú jasnú vôľu. Dalo by sa povedať, že vôľa ľudu je jednoznačná,“ nechal sa počuť Orbán, podľa ktorého ľudia nechcú ohrozenie terorizmom, chcú bezpečnosť, ochranu hraníc a návrat ľudí, ktorí v schengenskom priestore nemajú dôvod byť. „V Európe mnoho špičkových politikov neurobilo to, čo chcel ľud,“ uviedol tiež maďarský premiér, podľa ktorého takéto správanie potom vedie k „poruchám demokracie“.

Jedným z politikov, ktorého mal Orbán na mysli, bola podľa všetkého aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, voči ktorej spočiatku otvorenej utečeneckej politike sa šéf maďarskej vlády rovnako ako politici CSU tvrdo vymedzoval.

Bavorsko a Maďarsko = rešpekt a priateľstvo

Niet preto divu, že si Orbán aj predstavitelia CSU ako jej šéf Horst Seehofer, ktorý okrem iného ohlásil iniciatívu pre stredoeurópske partnerstvo, opakovane pochvaľovali výborné vzájomné vzťahy. „Bavorsko a Maďarsko už dlho spájajú rešpekt a priateľstvo, preto sme znovu Viktora Orbána pozvali,“ uviedol Seehofer, podľa ktorého maďarský premiér stojí na strane právneho štátu.

Výrazne inak to vidí predseda sociálnych demokratov Martin Schulz, ktorí v nedeľu s CSU a jej sesterskou CDU kancelárky Merkelovej začnú rokovať o vláde. Denníku Bild Schulz povedal, že Orbán, ktorý rovnako ako premiéri ostatných krajín višegrádskej skupiny odmieta povinné kvóty na prerozdeľovanie utečencov, v utečeneckej politike sleduje nebezpečnú logiku. Vyjadril tiež očakávanie, že mu Seehofer v tejto otázke aj otázke slobody tlače a vyjadrovania ukáže jasné hranice.

O vôli ľudu v Nemecku rada hovorí tiež protiimigračná Alternatíva pre Nemecko, ktorá sa nezriedka považuje za jej jediného predstaviteľa. Práve táto predstava je častým terčom kritiky predstaviteľov ďalších strán i odborníkov.

Tí upozorňujú okrem iného na to, že AfD v minuloročných parlamentných voľbách dostala 12,6 percenta hlasov, a drvivá väčšina Nemcov tak dala svoju vôľu najavo hlasom pre iné politické zoskupenia.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #migrácia