USA zmrazili Pakistanu takmer všetku vojenskú pomoc

Americká vláda pozastavila takmer všetku vojenskú pomoc Pakistanu. Pomoc zostane zablokovaná, kým Islamabad nepodnikne rozhodnú akciu proti extrémistom v afganského hnutia Taliban a siete Hakkání, ktoré operujú na jeho území.

05.01.2018 20:33
debata (16)

Uviedlo to americké ministerstvo zahraničia. Podľa informácií agentúry AP má zmrazená pomoc hodnotu dvoch miliárd dolárov.

Washington už v utorok oznámil pozastavenie vojenskej pomoci Pakistanu v objeme 255 miliónov dolárov, ktorú mal Islamabad dostať už vlani na nákup vojenského vybavenia od Spojených štátov.

Po slovách prišli činy

Vo štvrtok hovorkyňa americkej diplomacie Heather Nauertová oznámila zmrazenie ďalšej pomoci, presnú sumu ale neoznámila. Uviedla však, že nové opatrenie sa týka takzvaných fondov koaličnej podpory, z ktorých USA poskytujú Pakistanu financie na vedenie protiteroristických operácií.

Podľa nemenovaného amerického vládneho činiteľa, sú v hre asi dve miliardy dolárov. Zhruba jedna miliarda dolárov, ktorej súčasťou je aj vyššie spomínaných 255 miliónov dolárov, patrí k programu financovania cudzích armád (FMF). V rámci FMF zahraničné vojská nakupujú americké armádne vybavenie a objednávajú výcvik. Ďalších zhruba 900 miliónov dolárov mal Pakistan získať z fondov koaličnej pomoci (CSF).

Týchto 900 miliónov dolárov bolo v CSF pre Pakistan pripravených vo fiškálnom roku 2017, ktorý skončil vlani v septembri. Súčasťou tohto balíka je 400 miliónov dolárov, ktoré môžu byť uvoľnené len v prípade, že minister obrany James Mattis potvrdí, že Pakistan prijal konkrétne kroky proti sieti Hakkání.

Zatiaľ nič nedotali

Podľa Pentagonu nebolo zatiaľ zo spomínaných 900 miliónov dolárov Pakistanu nič vyplatené. Posledné peniaze z fondov koaličnej podpory putovali do Pakistanu vlani v marci, tie ale boli zahrnuté ešte do rozpočtu na fiškálny rok 2016. Na fiškálny rok 2018, ktorý začal vlani v októbri, má americká armáda pre CSF schválených ďalších 700 miliónov dolárov.

Americký prezident Donald Trump na Nový rok vo svojom prvom tohtoročnom tweete Pakistan obvinil, že predstavuje útočisko pre teroristov. „Spojené štáty počas posledných pätnástich rokov naivne pomohli Pakistanu sumou vyše 33 miliárd dolárov a oni nám nedali nič iné ako lži a klam,“ napísal prezident.

Pakistan spomínané obvinenia odmieta a poukazuje na to, že sami Pakistanci trpia útokmi islamistov podstatne viac než Spojené štáty. Násilie zo strany moslimských radikálov si v Pakistane vyžiadalo desiatky tisíc obetí.

Pakistan sa sťažuje na posúvanie termínov

Pakistanské ministerstvo zahraničia uviedlo, že „svojvoľné posúvanie termínov“ a zmeny pravidiel hry bránia dosiahnutiu spoločného cieľa, ktorým je likvidácia bezpečnostných hrozieb v regióne.

Nejasné informácie okolo sumy, ktorú sa kvôli nespokojnosti s bojom Islamabadu proti terorizmu rozhodol Washington zmraziť, naznačujú, že hlavným cieľom tohto oznámenia je podporiť Trumpov novoročný tweet.

Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničia Nauertová vo štvrtok vyhlásila, že „hnutie Taliban a sieť Hakkání naďalej nachádzajú útočisko na pakistanskom území, kde pripravujú činy smerujúce k destabilizácii situácie v Afganistane a útoky na amerických vojakov a ich spojencov“.

Kým Pakistan nepodnikne rozhodnú akciu proti týmto skupinám, americká bezpečnostná podpora zostane zmrazená. Civilná hospodárska pomoc Pakistanu ale bude podľa Nauertové pokračovať.

V roku 2016 v Pakistane zabili pri nálety amerického bezpilotného lietadla vtedajšieho šéfa hnutia Taliban mulla Muhammada Mansúra. V roku 2011 americkí vojaci odhalili a usmrtili v pakistanskom meste Abbottábád šéfa teroristickej siete al-Kájda Usámu bin Ládina.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #USA #Pakistan #financie #podpora