Správa OLAF o Čapím hnízdě zodpovedá spisu polície, tvrdia poslanci

Správa Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF) o farme Čapí hnízdo zodpovedá policajnému spisu a obsahuje aj termíny dotačný podvod a poškodzovanie záujmov Európskej únie. Uviedli to poslanci z mandátového a imunitného výboru, ktorí sa so správou zoznámili na pražskom policajnom riaditeľstve.

05.01.2018 22:11
debata (1)

Členka výboru Kateřina Valachová (ČSSD) však tiež uviedla, že správa nekonštatuje trestnosť žiadnej osoby, pretože európskemu úradu to podľa nej neprislúcha.

Kvôli 50-miliónovej európskej dotácii pre Farmu Čapí hnízdo požiadala polícia Snemovňu o vydanie premiéra Andreja Babiša (ANO) a predsedu poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka na trestné stíhanie.

Imunitný výbor sa bude žiadosťou zaoberať v utorok, deň pred rokovaním Snemovne o žiadosti Babišovej menšinovej vlády o vyslovenie dôvery. Babiš a Faltýnek sa mali utorkového rokovania zúčastniť, požiadali však prostredníctvom svojich právnikov o odklad termínu, aby mali možnosť sa so správou OLAF zoznámiť.

Niektorí zástupcovia opozície to označili za zdržiavaciu taktiku.

„Správa v žiadnom prípade neobsahuje konštatovanie trestného konania akejkoľvek osoby, nie je to jej účelom,“ podotkla Valachová. Právomoc OLAF je podľa nej iná. Podobne ako ďalší člen výboru Jakub Michálek (Piráti) je presvedčená o tom, že európsky úrad s českou políciou spolupracuje. Babiša polícia podozrieva z dotačného podvodu a z poškodenia finančných záujmov EÚ. Faltýnek je podozrivý z dotačného podvodu.

OLAF podľa Michálka prípad podrobne zmapoval a nabáda na to, aby rokovania preskúmala česká justícia. Podľa ďalšieho člena výboru Miroslava Kalouska (TOP 09) je správa cenná v tom, že nezávislá európska autorita v záveroch potvrdzuje, že postup českej polície nie je účelový, ako tvrdí Babiš a Faltýnek.

Nie závery, ale odporúčania

Michálek uviedol, že tri odseky, ktoré vo štvrtok zverejnilo ministerstvo financií, nie sú závery správy, ale odporúčania pre postup Českej republiky. „Závery správy OLAF sa týkajú, povedzme, problematického rokovania, v ktorom vidí, povedzme, podozrenie z dotačného podvodu a poškodzovania záujmov Európskej únie,“ povedal Michálek. Správa podľa Kalouska zmieňuje aj konkrétne paragrafy týchto trestných činov. „To v tej správe proste je,“ zdôraznil.

Ministerstvo financií k Michalkovej vyjadrenie uviedlo, že odporúčania sú kľúčové a nevyhnutné pre výkon jeho agendy. Už skôr ministerstvo navrhlo úradom, aby vyňali z európskeho financovania projekty, ktoré vyšetruje OLAF alebo sú predmetom správneho alebo trestného konania. Výbor regionálnej rady Regionálneho operačného programu (ROP) Stredné Čechy bude o vybratí farmy Čapí hnízdo z európskeho financovania rokovať 16. januára. Riaditeľ úradu regionálnej rady Kamil Muni uviedol, že sa jeho úrad prihlásil k prípadnej škode v rámci trestného konania.

Babiš a Faltýnek získali imunitu

Snemovňa Babiša a Faltýnka v minulom funkčnom období vydala v kauze Bocianie hniezdo na trestné stíhanie, teraz o novej policajnej žiadosti rozhoduje znovu, pretože Babiš a Faltýnek v októbrových voľbách obhájili mandát a nadobudli tým imunitu v plnom rozsahu. Pred utorkovom rokovaním imunitného výboru sa chcú so správou OLAF, ktorá zostáva z rozhodnutia ministerstva financií ako celok neverejná, zoznámiť na polícii tiež ďalší členovia výboru.

Valachová má ako spravodajkyňa veci prichystaný na utorok návrh uznesenia, ale nepredpokladá, že by výbor už v tento deň odporučil plénu, či má Babiša a Faltýnka na stíhanie vydať, alebo nie.

Niektorí členovia výboru totiž podľa nej namietajú, že sa doteraz nemohli oboznámiť s vyšetrovacím spisom. Správa je jeho novou súčasťou. Najneskôr na nasledujúcej schôdzi by mal výbor urobiť všetko pre to, aby uznesenie prijal, dodala Valachová.

Rokovania o vydaní Babiša na stíhanie v situácii, keď jeho vláda žiada Snemovňu o vyslovenie dôvery, si všimli zahraničné médiá. Podľa nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung prežíva Česko politickú detektívku, situáciu čitateľom vysvetľuje aj britský denník The Guardian.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #OLAF #Jaroslav Faltýnek #Čapí hnízdo