Trumpova vláda ukázala detaily známeho sľubu: Múru na hranici s Mexikom

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa navrhuje vynaložiť 18 miliárd dolárov v priebehu desiatich rokov na výrazné rozšírenie bezpečnostného múru na hranici s Mexikom.

06.01.2018 08:21
trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump.
debata (22)

Ide o jeden z jej zatiaľ najpodrobnejších návrhov toho, ako chce Trump splniť svoj známy prísľub z predvolebnej kampane, píše agentúra AP.

Návrh Úradu pre clá a ochranu hraníc (CBP) hovorí o výstavbe 505 kilometrov ďalších bariér do septembra 2027, čím by ich celková dĺžka dosiahla 1552 kilometrov, teda takmer polovicu hranice USA s Mexikom, uviedla AP s odvolaním sa na vládneho predstaviteľa priamo oboznámeného so záležitosťou.

Podľa zdroja sa v návrhu tiež píše o výmene doterajšieho oplotenia alebo sekundárnych bariérach na úsekoch hranice s dĺžkou 651 kilometrov.

Trump prisľúbil „veľký, krásny múr“ na hranici s Mexikom, ktorý podľa neho pomôže vyriešiť problém nelegálnej imigrácie. Dosiaľ však poskytol len málo detailov o tom, kde a kedy by mal byť vystavaný a aké budú náklady.

Jeho vláda požiadala na tento rok o 1,6 miliardy dolárov na vybudovanie alebo prestavbu 118 kilometrov pohraničného oplotenia v štátoch Texas a Kalifornia. Vládni činitelia naznačili, že na budúci rok budú žiadať rovnakú sumu.

Desaťročný plán, o ktorom ako prvé informovali noviny Wall Street Journal, je výsledkom rozhovorov so senátormi, ktorí žiadali CBP o objasnenie, čo si vyžiada snaha zabezpečiť hranicu s Mexikom.

Zatiaľ nezverejnený dokument CBP hovorí podľa zdrojov o celkových nových výdavkoch na hranicu vo výške 33 miliárd dolárov, z toho 18 miliárd by malo ísť na výstavbu múru, 5,7 miliardy na technologické vybavenie, miliarda na výstavbu a údržbu ciest a 8,5 miliardy na 5000 nových agentov Hraničnej hliadky, 2500 hraničných inšpektorov a ďalší personál.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #Donald Trump