Rovní a rovnejší. Trump a ďalší lídri majú na Twitteri špeciálny status

Spoločnosť Twitter Inc v piatok potvrdila svoj postoj v tom, že účty svetových lídrov na jej sociálnej sieti majú osobitné postavenie.

06.01.2018 09:01
Twitter logo Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Odmietla tak požiadavky používateľov, ktorí firmu vyzvali, aby zakázala prístup prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Zablokovanie svetového lídra na Twitteri alebo odstránenie jeho kontroverzných tvítov by skrylo dôležité informácie, ktoré by ľudia mali mať možnosť vidieť a diskutovať o nich,“ uviedol Twitter v správe na svojom podnikovom blogu.

Twitter už v septembri oznámil, že „spravodajská zaujímavosť“ a to, či je ten-ktorý tvít vo „verejnom záujme“, patria k faktorom, ktoré zvažuje pred vymazaním účtu alebo tvítu.

Debata okolo Trumpovho tvítovania vypukla znovu po tom, ako šéf Bieleho domu prostredníctvom svojho konta @realDonaldTrump v utorok vyhlásil, že má „oveľa väčšie“ a „oveľa silnejšie“ nukleárne tlačidlo než severokórejský vodca Kim Čong-un.

Svet v ohrození

Kritici tvrdia, že tento tvít a pokračujúca prítomnosť Trumpa na tejto sociálnej sieti ohrozujú svet a porušujú zákaz vyhrážania sa násilím, ktorý platí na Twitteri. Niektorí používatelia v stredu protestovali pred ústredím Twitteru v San Franciscu.

Twitter na svojom blogu reagoval, že aj v prípade, ak by zablokoval niektorého svetového lídra, neumlčalo by ho to.

Spoločnosť zdôraznila, že kontroluje tvíty svetových lídrov a zodpovedajúcim spôsobom uplatňuje svoje pravidlá, čo ponecháva otvorenú možnosť vymazania určitého materiálu, ktorý na sieti zverejnia.

Vo verejnom záujme

„Účet žiadneho jedného človeka nepoháňa rast Twitteru a ani neovplyvňuje tieto rozhodnutia. Usilovne sa snažíme, aby sme zostali nezaujatí, a pamätáme pritom na verejný záujem,“ dodala.

Niektorí používatelia Twitteru vyjadrili podporu rozhodnutiu spoločnosti, iní sa však sťažovali na dvojaký meter.

„Ak by som tvítoval polovicu z toho, čo Trump od svojho nástupu do funkcie, do tejto siete by mi natrvalo zakázali prístup,“ napísal používateľ Twitteru z konta @michaelranaii.

2 debata chyba