Porušili českí piráti autorský zákon? V parodickom videu použili logo Elánu

Český politický subjekt Pirátska strana využil vo svojom silvestrovskom videu v hlavnej úlohe s predsedom Ivanom Bartošom logo skupiny Elán - lenže bez jej dovolenia, píše spravodajský server iDNES.cz.

06.01.2018 09:17
Elán, piráti Foto:
Záber zo silvestrovského videa pirátov.
debata (10)

Slovenskej kapele sa to vôbec nepáči a podľa odborníka na autorský zákon ide o jeho jasné porušenie. Piráti sa bránia tým, že išlo len o paródiu a koláž, čo podľa nich zákon umožňuje.

Hudobná skupina Elán sa vo videu objavuje dvakrát. Hneď na začiatku v ňom zaznie úryvok zo Slovenskej televízie, kde kapela spieva pieseň Zaľúbil sa chlapec. Väčší problém je však až s druhým vyobrazením tejto slávnej skupiny, približuje iDNES.cz.

Paródia a koláž

Na samom konci spotu sa totiž objaví nápis „Nech vás odhodlanie, elán a zmysel pre zdravé rozhodovanie donesú až k stropu“.

A namiesto slova „elán“ použili Piráti logo rovnomennej kapely. Ani na tom by nebolo nič čudné, keby Elán o tom niečo vedel. „Najlepšie by bolo, keby to sami chceli napraviť,“ povedal o Pirátoch pre český spravodajský portál manažér Elánu Michal Čimera.

Lenže Pirátska strana použitie loga bez povolenia vôbec ako problém nechápe. "Podľa aktuálneho znenia autorského zákona je takéto použitie prípustné z dôvodu paródie a koláže, a to aj bez súhlasu autora.

Očividné porušenie, hovorí právnik

Použitie v humornom pirátskom videu pre sociálnu sieť je teda úplne v súlade s dikciou autorského práva," povedal pre iDNES.cz poslanec za Pirátsku stranu Mikuláš Ferjenčík.

Podľa advokáta Františka Vyskočila, ktorý sa dlhodobo autorskému právu venuje, je však v tomto prípade porušenie zákona očividné. Použitie loga skupiny Elán bez súhlasu považuje za neoprávnené použitie autorského diela. „Aj keď priznávam, že sa tak stalo v dosť marginálnom rozsahu,“ dodal pre iDNES.cz právnik Vyskočil.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Politika #piráti #Elán