Nemecký politik pobúril verejnosť. Jeho výrok o utečencoch pripomína nacistickú rétoriku

Pobúrenie vyvolal svojím výrokom o utečeneckej politike v Európe podpredseda nemeckej Kresťanskosociálnej únie (CSU) a predseda najväčšej frakcie Európskeho parlamentu, Európskej ľudovej strany (EPP), Manfred Weber.

06.01.2018 10:32
utečenci, loď Foto: ,
Migranti smerujú z Líbye do Európy.
debata (112)

Na uzavretom zasadnutí špičiek CSU v bavorskom kláštore Seeon Weber označil za „centrálnu európsku tému pre rok 2018 finálne riešenie utečeneckej otázky“.

Potom, čo jeho výrok citoval v piatok bavorský rozhlas, vyvolal ostré reakcie a kritiku na sociálnych sieťach.

Politik, ktorého formulácia vzbudila porovnávanie s neslávne presláveným „konečným riešením židovskej otázky“ z čias nacizmu, všetky výhrady na svoju adresu odmietol. „Povedané celkom jasne: zámerná dezinterpretácis môjho výroku je úplne nezmyselná a mnou nijako zamýšľaná,“ ​​napísal Weber na svojom twitterovom účte. Práve naopak ide vraj o to, že v roku 2018 je potrebné nájsť spoločné európske riešenie v zmysle pomoci pre ľudí v núdzi.

V kontroverznom vyjadrení Weber ďalej povedal, že je potrebná zákonná odpoveď na európskej úrovni. Len tak je podľa neho možné vyhnúť sa trvalým hraničným kontrolám v Európe. „Preto musíme (otázku utečencov) riešiť a ak ju chceme riešiť, potom je centrálnym partnerom pre rokovania Viktor Orbán, sú to štáty vyšehradskej skupiny.“

Kontroverzný maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý je v otázke utečeneckej politiky v Európskej únii jedným z najostrejších kritikov kancelárky Angely Merkelovej, bol v piatok hosťom na rokovaní politikov CSU v Seeone. Maďarsko je v rámci únie terčom kritiky kvôli svojmu odmietaniu utečeneckých kvót.

112 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #CSU