Som génius, tvrdí o sebe Trump v reakcii na knihu o zákulisí Bieleho domu

Americký prezident Donald Trump sa v reakcii na knihu novinára Michaela Wolffa, v ktorej spochybnil jeho schopnosti aj duševné zdravie, označil za vyrovnaného geniálneho človeka.

06.01.2018 16:14
Trump Foto:
Šéf Bieleho domu Donald Trump včera obvinil Kongres zo zodpovednosti za to, že vzťahy USA s Ruskom "sú na rekordne nízkej a veľmi nebezpečnej úrovni".
debata (46)

Wolff vo svojej knihe okrem iného napísal, že poradcovia prezidenta považujú za detinského a pologramotného. Wolff dnes v britskej BBC povedal, že odhalenia, aké zverejnil, budú pravdepodobne znamenať Trumpov koniec v Bielom dome.

Kniha Ohnivá zloba: Vnútri Trumpovho Bieleho domu spôsobila v USA rozruch a Trumpovi právnici pohrozili Wolffovi aj vydavateľom žalobou a pokúsili sa distribúciu knihy zastaviť.

Vydavateľstvo však nakoniec dielo uviedlo do predaja už v piatok namiesto pôvodne plánovaného budúceho utorka. Trump vyhlásil, že nikdy neautorizoval Wolffov prístup do Bieleho domu a že jeho kniha je plná klamstiev.

​„Počas môjho života sú mojimi najväčšími kladmi duševná vyrovnanosť a to, že som ako naozaj veľmi šikovný,“ napísal Trump na Twitteri. „Bol som VEĽMI úspešný podnikateľ, potom popredná televízna hviezda a potom som sa stal prezidentom Spojených štátov (na prvý pokus). Myslím, že to sa dá posúdiť ako nie že som šikovný, ale génius … a veľmi vyrovnaný génius,“ napísal o sebe Trump.

Minister ho bráni

V knihe Wolff okrem iného píše, že poradcovia museli Trumpa často pracne zasväcovať do problémov takmer ako malé dieťa. „Nespracovával informácie v bežnom slova zmysle. Nečítal. Dokonca si v skutočnosti (materiály) ani neprelistoval. Niektorí si mysleli, že pre praktické účely bol nanajvýš pologramotný,“ uviedol novinár.

Trumpa sa zastal šéf americkej diplomacie Rex Tillerson. „Nemám žiadny dôvod spochybňovať jeho duševnú kondíciu,“ povedal na adresu svojho nadriadeného v piatok v televízii CNN Tillerson. Pripomenul, že Trump „nie je typický prezident, akých poznáme z minulosti“. „Myslím si, že to je všeobecne známe. Tiež preto si ho Američania zvolili,“ podotkol.

Bannonov pokus

​Wolff v piatkovom rozhovore s televíziou NBC vyhlásil, že všetci ľudia z prezidentovho okolia spochybňujú jeho schopnosť vládnuť. Dnes v BBC vyhlásil, že jeho záver, k akému v knihe došiel, teda že Trump nie je schopný vykonávať svoj úrad, sa stáva rozšíreným názorom. Kniha podľa neho spôsobila to, že si mnoho ľudí uvedomilo, že je „cisár nahý“.

Wolff tiež v BBC povedal, že Steve Bannon, bývalý hlavný Trumpov stratég, od ktorého počas práce na knihe získaval informácie, sa domnieva, že Trump nie je schopný pracovať ako prezident. Bannon sa vraj bude pokúšať Trumpa zvrhnúť.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump