Za Mugabeho sedeli vo vláde. Teraz dvoch ministrov zo Zimbabwe obvinili z korupcie

Dvoch bývalých členov zimbabwianskej vlády obvinili v sobotu z korupcie a zneužitia právomocí, informovala agentúra Reuters.

06.01.2018 17:54
Zimbabwe mugabe Foto:
Prezident Robert Mugabe a jeho manželka Grace na snímke týždeň pred tým, ako armáda prevzala kontrolu nad Zimbabwe.
debata

Bývalého ministra zahraničných vecí Waltera Mzembiho a exministra energetiky Samuela Undengeho zadržali ešte v piatok. Po noci strávenej vo vyšetrovacej väzbe v sobotu predstúpili pred súd, ktorý ich obvinil a následne prepustil na kauciu vo výške 300 a 400 dolárov.

V rámci podmienečného prepustenia sa exministri musia raz do týždňa dostaviť na príslušný policajný komisariát. Museli odovzdať aj svoje cestovné pasy.

Pojednávanie pred súdom v ich prípade je naplánované na 22. januára. Podľa Reuters je Undenge obvinený z korupcie pri uzatváraní zmluvy v hodnote vyše 12.000 dolárov, zatiaľ čo Mzembi údajne spreneveril financie určené na konferenciu o cestovnom ruchu. Obaja exministri svoju vinu popierajú.

Pre podozrenie z korupcie bolo v uplynulých týždňoch v Zimbabwe vypočúvaných alebo obvinených mnoho bývalých ministrov a vysokopostavených úradníkov. K týmto čistkám došlo po tom, ako armáda v novembri roku 2017 pomohla súčasnému prezidentovi Emmersonovi Mnangagwovi zosadiť dlhoročného vodcu krajiny Roberta Mugabeho.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Zimbabwe #Robert Mugabe