Kyjev sľubuje, že vznikne dôležitý súd

Ukrajina možno prestane počúvať kritiku od Západu, že jej chýba silná protikorupčná justícia. Prezident Petro Porošenko tvrdí, že významný orgán začne fungovať v tomto roku. Napísal to v texte pre noviny Novoje Vremja a časopis Economist. "V rozpočte sa už počíta s peniazmi pre túto inštitúciu, ale treba prejsť všetky etapy odsúhlasenia zákona a formovania zostavy sudcov,“ uviedol Porošenko.

08.01.2018 10:00
Ukrajina protest Foto: ,
Policajti v Kyjeve zasahujú proti demonštrantom, ktorí pred sídlom prezidenta žiadali silnejší postup štátu v boji s korupciou. Snímka je z apríla 2016.
debata (24)

Vytvorenie protikorupčného súdu je pre Ukrajinu dôležité aj z pohľadu zahraničných vzťahov. "Ide o jednu z podmienok pokračujúcej spolupráce s kľúčovým veriteľom, ktorým je Medzinárodný menový fond (MMF),“ poznamenal server UNIAN.

Na ťahu sú teraz poslanci, pretože Porošenko pred dvoma týždňami predložil do parlamentu dva návrhy zákonov o súde a o postavení jeho členov. Benátska komisia, ktorá je poradným ústavnoprávnym orgánom, opakovane upozorňuje, že Kyjev zaostáva za očakávaniami, ktoré súvisia s krokmi proti nebezpečnej forme zločinu. "V komisii sa nazdávajú, že jediným spôsobom boja proti korupcii na vysokej úrovni na Ukrajine sa musí stať rýchle zriadenie protikorupčného súdu,“ pripomenula UNIAN s tým, že sudcovia sa majú vyberať pod medzinárodným dohľadom.

Situácia sa nezmenila ani po páde režimu Viktora Janukovyča, od čoho si Ukrajinci sľubovali, že nastane aj dôrazné ťaženie proti korupcii. "Zatýkanie veľkých korupčníkov vyzerá ako okamžité hodenie ulovenej ryby naspäť do mora,“ podotkla agentúra RIA Novosti Ukrajina k tomu, ako sa darí zostať na slobode tým, ktorí by zjavne mali sedieť za mrežami.

Od jari 2015 funguje národný protikorupčný úrad, ktorý si má posvietiť hlavne na veľké zločinecké kauzy. Jeho úsilie ide do stratena, ako naznačil šéf úradu Artem Sytnik. Súčasné súdy sa často stavajú proti účinným krokom. "Blokujú prístup k dokumentom, ktoré sú potrebné pri vyšetrovaní,“ uviedol Sytnik jednu zo zlých skúseností podľa spomínanej agentúry.

"Štvrtina prípadov je sabotovaných. Procesy sa začínajú až po polroku alebo neskôr od chvíle, keď súdy dostanú prípady. Organizátori korupčných schém zostávajú nepotrestaní, trestne stíhaní sú len nízko postavení vykonávatelia,“ upozornila agentúra.

Presadenie vzniku protikorupčného súdu je zdĺhavý proces. "Keďže zmyslom súdu je boj s topkorupciou, politici sa boja, že ich začnú zatvárať do väzenia,“ napísal server Liga Novosti o otáľaní parlamentu. Na jeho pôde sa síce objavili dva návrhy, ale konečný výsledok bol nulový. "Benátska komisia dospela k názoru, že prvý odporuje zákonom Ukrajiny a jej medzinárodným povinnostiam, druhý je dobrou osnovou, ale treba ho dopracovať,“ uviedol server.

Komisia sa preto obrátila na Porošenka, aby predložil vlastný návrh. V tomto smere naňho apelovala aj organizácia Transparency International. Podľa jej zistení sa nachádza Ukrajina až na 131. mieste vo vnímaní korupcie spomedzi 176 štátov na svete.

Koncom minulého roku sa udialo na Ukrajine viacero vecí, ktoré spochybnili jej tvrdenie o odhodlaní bojovať proti korupcii. Nespokojnosť dala najavo nielen EÚ a MMF, ozvali sa aj USA. Washington otvorene vyjadril obavu o ukrajinské protikorupčné sľuby. "Tieto udalosti podkopávajú dôveru verejnosti a riskujú narušenie medzinárodnej podpory pre Ukrajinu,“ varovalo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Do akej miery je Ukrajina skorumpovaná?

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #súd #Ukrajina