Zemanovmu hovorcovi poriadne ‘naložil’ predseda Ústavného súdu ČR

Na Hrade sa okolo toho, kto je práve prezidentom, formujú vždy skupiny ľudí, ktoré nie sú schopné s prezidentom viesť dialóg vrátane kritických postojov. Českí prezidenti chcú mať "prikyvovačov". Uviedol to predseda Ústavného súdu Pavel Rychetský v rozhovore pre server iROZHLAS.cz. Kritizuje v ňom tiež príspevky hovorcu súčasného prezidenta Miloša Zemana Jiřího Ovčáčka na twitteri.

08.01.2018 11:07
debata (15)

Úradníka, ktorý na súkromnom twitteri vyslovuje hodnotiace súdy o ústavných činiteľoch, by mali podľa neho do hodiny vyhodiť.

„Funkcia prezidenta má asi negatívny vplyv na osobnosť človeka, pretože všetci traja českí prezidenti po čase výkonu funkcie vyžadovali, aby okolo nich boli len ‚přikyvovači‘. Z Hradu sa vytratil dialóg,“ myslí si niekdajší podpredseda Zemanovej vlády Pavel Rychetský.

Pokiaľ má z niečoho obavy, tak z „kohorty panošov“, ktorá funguje na Hrade okolo pána prezidenta, povedal serveru Rychetský v súvislosti s nomináciou svojho nástupcu. Za najväčšieho favorita sa označuje predseda Najvyššieho správneho súdu Josef Baxa. K Rychetskému vraj však prenikli správy, že postoj k možnej kandidatúre Baxu už nie je taký jednoznačný, ako bol pred niekoľkými rokmi. „Nevylučujem, že majú svojho koňa,“ poznamenal.

Kritika zaznela aj na adresu Zemanovho hovorcu. Podľa Rychetského v žiadnom prípade nie je v kultivovanej spoločnosti prijateľné, aby úradník štátneho aparátu vyslovoval akékoľvek hodnotiace súdy o ústavných činiteľoch krajiny. „Neviem si predstaviť, že by si tlačová hovorkyňa Ústavného súdu zriadila twitter a začala tam písať osobné hodnotenie vlády alebo iného ústavného činiteľa,“ uviedol.

Sedemdesiatšty­riročný Rychetský stojí na čele Ústavného súdu od augusta 2003. Pôvodne avizoval, že v polovici druhého funkčného obdobia skončí, tak sa ale nestalo. „Musím povedať, že zatiaľ však nemám žiadne problémy. Vo svojom veku dvakrát týždenne hrám tenis, v zime lyžujem, a som teda zatiaľ schopný túto funkciu zastávať,“ dodal.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman