Žiadatelia o dotáciu pre Čapí hnízdo dali nepravdivé informácie, uvádza OLAF

OLAF v správe tiež uvádza, že anonymná vlastnícka štruktúra Čapího hnízda v čase čerpania dotácie bola v rozpore so zásadou transparentnosti.

08.01.2018 13:48
Babiš Foto: ,
Líder ANO Andrej Babiš
debata (7)

Pri žiadosti o dotáciu pre farmu Čapí hnízdo boli podané nepravdivé a neúplné informácie. Uvádza to správa Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF) o vyšetrovaní Čapího hnízda, z ktorej citujú na svojom webe české Hospodárske noviny. Podľa správy by postup farmy pri žiadosti o dotáciu mohol byť hodnotený ako podvod.

Pre 50-miliónovú európsku dotáciu pre farmu už česká polícia obvinila 11 ľudí vrátane premiéra Andreja Babiša (ANO). Snemovňa ale ešte musí rozhodnúť, či Babiša vydá na trestné stíhanie.

„Vyšetrovanie zistilo, že príjemca dotácie v čase, keď predložil žiadosť o podporenie svojho projektu a podpísal dohodu o poskytnutí financovania v roku 2008, riadiacemu orgánu operačného projektu poskytol nepravdivé informácie a dôležité informácie zatajil,“ citujú české HN zo správy OLAF. Podľa európskeho úradu môžu tieto skutočnosti dať dôvod na stíhanie v Česku pre podozrenie z podvodu a porušenia finančných záujmov EÚ.

OLAF v správe tiež uvádza, že anonymná vlastnícka štruktúra Čapího hnízda v čase čerpania dotácie bola v rozpore so zásadou transparentnosti, ktorá platí pre čerpanie peňazí z európskych fondov. Babiš už skôr uviedol, že farmu prostredníctvom akcií na majiteľa vlastnili v čase získania dotácie jeho dve deti a brat partnerky.

Pre Čapí hnízdo sa v utorok zíde mandátový a imunitný výbor Snemovne, ktorý bude jednať o vydaní Babiša a podpredsedu ANO Jaroslava Faltýnka na trestné stíhanie. Rokovanie sa uskutoční deň pred žiadosťou Babišovej vlády o dôveru. Babiš aj Faltýnek opakovane označili prípad za nezmyselný a hovoria o jeho politickej motivácii.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #OLAF