Dvaja akcionári Apple bojujú proti závislosti detí na smartfónoch. Od firmy chcú softvér

Dvaja veľkí akcionári americkej technologickej spoločnosti Apple vyzvali firmu, aby podnikla kroky proti rastúcej závislosti detí na chytrých telefónoch.

08.01.2018 23:27
iPhone X, iPhone, Apple Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Výrobca populárnych smartfónov iPhone by podľa nich mal okrem iného vytvoriť softvér, ktorý by umožnil rodičom, aby obmedzili používanie inteligentných telefónov deťmi.

Investičná spoločnosť Jana Partners a dôchodkový fond kalifornských učiteľov CalSTRS v otvorenom liste firme Apple poukazujú na radu štúdií o negatívnych vplyvoch nadmerného používania inteligentných telefónov a sociálnych sietí na duševné i fyzické zdravie detí.

Upozorňujú napríklad na narušovanie vyučovania v školách, zníženú schopnosť sústredenia či zvýšené riziko detských depresií a samovrážd, píše agentúra AP.

Spoločnosť Jana Partners a fond CalSTRS vlastnia akcie Applu v hodnote okolo dvoch miliárd dolárov. Podľa servera BBC sa obávajú, že ak nebude firma riešiť rastúce znepokojenie súvisiace s používaním inteligentných telefónov, mohlo by to mať negatívny dopad na jej povesť aj na cenu jej akcií.

„Apple môže zohrať rozhodujúcu úlohu pri signalizovaní technologickému priemyslu, že venovať osobitnú pozornosť zdraviu a vývoju novej generácie je správna vec, ktorá je zároveň dobrá pre podnikanie,“ píše sa v liste.

Podľa minuloročného prieskumu spoločnosti Common Sense Media pociťuje závislosť na mobilných telefónoch polovica teenagerov v Spojených štátoch, upozorňuje agentúra Reuters.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #Apple #iPhone #závislosť