USA a Británii sa podľa Chameneího nepodarilo vyvolať vzburu

Nepriateľom Iránu sa nepodarilo zmeniť legitímne protesty Iráncov vo vzburu, ktorá mala zvrhnúť režim.

09.01.2018 16:37
debata (2)

Na twitteri to napísal iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí. Z krajín, ktoré podľa neho demonštrantov podporovali, menoval USA a Britániu. Prokuratúra oznámila, že úrady vyšetrujú úmrtie jedného zo zatknutých demonštrantov vo väznici.

„(Iránsky) národ znova odkazuje Spojeným štátom, Británii a tým, ktorí sa usilujú o zvrhnutie režimu Iránskej islamskej republiky, že prehrali a prehrajú tiež v budúcnosti,“ tweetoval Chameneí.

Demonštrácie sa začali 28. decembra, rozšírili sa do asi 80 miest a pri zrážkach s políciou zomrelo vyše 20 ľudí.

Chameneí tiež napísal, že americký prezident Donald Trump predvádzal show, keď sľuboval podporu demonštrantom. „Ten muž, ktorý sedí v Bielom dome, si – bez ohľadu na svoju nestabilitu – musí uvedomiť, že takéto extrémne a psychotické záchvaty nezostanú bez odpovede,“ napísal iránsky vodca.

Okrem USA a Británie za podnecovateľa protestov označil Izrael, iránsku exilovú opozíciu a „bohatú vládu“ v oblasti Perzského zálivu, čo je narážka na Saudskú Arábiu.

Protesty začali požiadavky na zlepšenie ekonomickej situácie a postupne sa na nich objavili aj politické heslá. Chameneí povedal, že sa demonštranti „hrali s ohňom“, ale povedal tiež, že majú právo vyjadriť svoje obavy.

„Tomu musíme načúvať a musíme na to odpovedať,“ povedal Chameneí. Reagovať podľa neho musí celé vedenie, nielen vláda prezidenta Hasana Rúháního.

Pri protestoch zatkli stovky ľudí a teheránsky prokurátor Abbás Jafar Dolatabádí povedal, že vyšetrujú smrť jedného zo zatknutých. Jeho telo našli v sobotu na toaletách teheránskej väznice Evin, muž bol obesený.

Väčšinu zo zatknutých už prepustili.

Poslanec Mahmúd Sadeghi povedal, že mŕtvy je jeden z demonštrantov. Upozornil, že sa prípad musí vyšetriť, aby sa z neho nestal ďalší Kahrízak. Narážal tak na prípad väznice pri Teheráne, kde po veľkých protivládnych protestoch v roku 2009 zomreli traja zo zatknutých na následky mučenia. Prípad vyvolal veľké pobúrenie a Chameneí nechal väznicu zavrieť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #USA #protesty #Irán #Alí Chameneí