Lekári: Stav Zemana je dobrý, rakovinu nemá

Český prezident Miloš Zeman je podľa šéfa lekárskeho konzília Martina Holcáta v dobrej fyzickej a psychickej kondícii a cíti sa dobre. Spoločne s ďalšími lekármi to povedal na utorkovej tlačovej konferencii. Odmietli, že by Zeman ochorel na rakovinu. Otázky novinárov neboli umožnené. O Zemanovom zdraví sa často špekuluje.

09.01.2018 16:54
debata (33)

Zeman vlani pri množstve svojich verejných vystúpení pôsobil dojmom, že má zdravotné problémy. Často vyzeral unavene, výrazne tiež schudol. Pri oznámení svojej kandidatúry vlani v marci povedal, že absolvoval vyšetrenie, ktoré potvrdilo, že má cukrovku a polyfunkčnú neuropatiu, čo býva neurologické komplikácie pri ochoreniach cukrovkou. V septembri podstúpil preventívnu prehliadku na počítačovom tomografu (CT), ktorá neodhalila žiadny problém, o ktorom by sa nevedelo, oznámil vtedy prezident.

Objavili sa špekulácie, že Zeman trpí rakovinou. Od brnianskeho politika Svätopluka Bartíka, ktorý správu napísal na facebook, Pražský hrad požaduje ospravedlnenie a päť miliónov korún.

Ochorenie rakovinou na tlačovej konferencii odmietol onkológ Luboš Petruželka. Povedal, že nie je členom Zemanova lekárskeho Koncilia a že bol požiadaný o nezávislé posúdenie zdravotnej dokumentácie, ktorú mu poskytol prezidentov ošetrujúci lekár. „Na základe kompletného preštudovaní a posúdení dokumentácie ku dňu vykonaných vyšetrení môžem konštatovať, že som nenašiel žiadne známky v zmysle onkologického pohľade na prítomnosť onkologického ochorenia,“ povedal. Bližšie informácie o tom, kedy bola vyšetrenie v lekárskej dokumentácii vykonaná, neuviedol.

Ochorenie na rakovinu na tlačovej konferencii odmietol onkológ Luboš Petruželka. Povedal, že nie je členom Zemanovho lekárskeho koncília a že ho požiadali o nezávislé posúdenie zdravotnej dokumentácie, ktorú mu poskytol prezidentov ošetrujúci lekár.

„Na základe kompletného preštudovania a posúdenia dokumentácie ku dňu vykonaných vyšetrení môžem konštatovať, že som nenašiel žiadne známky v zmysle onkologického pohľadu na prítomnosť onkologického ochorenia,“ povedal. Bližšie informácie o tom, kedy vyšetrenie v lekárskej dokumentácii vykonali, neuviedol.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman #prezidentské voľby #zdravotný stav