Končí sa spor o meno? Skopje sa s Grékmi už dohodlo, znie z Albánska

Grécka a macedónska vláda sa údajne už dohodli na kompromise ohľadom názvu bývalej juhoslovanskej republiky. Má ním byť Republika Nová Macedónsko, skrátene Nová Macedónsko.

09.01.2018 20:54
macedónsko, protesty Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (11)

Tvrdí to aspoň albánsky spravodajský portál InfoShqip, ktorý sa odvoláva na „spoľahlivé grécke zdroje“. Atény ani Skopje túto informáciu nekomentovali.

Portál píše o neoficiálnom dokumente, ktorý má obsahovať v zásade dohodnuté riešenie oboch strán.

Text vraj zahŕňa kompromis aj v ďalších súvisiacich otázkach – v označeniach macedónskeho jazyka, národnosti, štátnej príslušnosti a cirkvi.

Obe krajiny vedú už dlhé roky spor o názov Macedónska, ktorý Skopje prijalo po rozpade Juhoslávie. Grécko kvôli nemu bývalej juhoslovanskej republike doteraz blokuje snahu pripojiť sa k Severoatlantickej aliancii a bráni jej začleneniu do Európskej únie. Názov Macedónsko totiž Gréci považujú za zásah do svojho dedičstva a za skrytý územný nárok na rovnomennú severogrécku provinciu.

Oficiálne sa v OSN aj na medzinárodnej scéne krajina nateraz nazýva Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko (FYROM).

Rokovanie v Aténach

O probléme rokoval v Aténach macedónsky vicepremiér pre európske záležitosti Bujar Osmani s gréckym ministrom zahraničia Nikosom Kotziasom. Osmani sa po stretnutí k možnému kompromisnému názvu nevyjadril.

Avšak macedónska vláda podľa neho dúfa, že konkrétny návrh prednesie sprostredkovateľ OSN Matthew Nimetza 19. januára v New Yorku pri stretnutí s vyjednávačmi oboch strán.

Nacionalistický problém

Macedónsky premiér Zoran Zaev v nedeľu v rozhovore poskytnutom gréckej televíznej stanici Alpha TV vyjadril presvedčenie, že do pol roka by obe krajiny mohli dosiahnuť dohodu. Žiadne podrobnosti o tom, na čom svoj optimizmus zakladá, ale neoznámil.

V minulosti už viacero návrhov na riešenie padlo, vrátane názvov Nové Macedónsko alebo Severné Macedónsko. Všetky boli jednou či druhou stranou alebo obomi odmietnuté. V Grécku napríklad nacionalistické skupiny doteraz úplne odmietajú, aby sa v názve severného suseda objavilo Macedónsko. Macedónski nacionalisti zase odmietajú pridanie akéhokoľvek prívlastku.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Balkán #Macedónsko #názov