Rímsky stromček "Prašivec" využijú. Z terča vtipov sa stane pomôcka pre matky

Z opadaného rímskeho vianočného stromčeka, prezývaného obyvateľmi "Prašivec", bude drevený prístrešok pre dojčiace matky. Informovali o tom v utorok miestne úrady talianskej metropoly.

09.01.2018 21:12
Rím, stromček Foto:
Pracovníci demomtujú rímsky vianočný stromček.
debata

„Prašivec“ bude mať „nový život“, oznámil rímsky magistrát vo vyhlásení. Strom sa v súčasnosti týči na rímskom hlavnom námestí Piazza Venezia a vo štvrtok večer z neho zoberú ozdoby a popília ho. Časť dreva sa využije na výrobu suvenírov a umeleckých diel.

Alpská komunita Val di Fiemme, ktorá darovala strom Rímu, zhotoví prístrešok pre dojčiace matky a vráti ho hlavnému mestu. Nie je zatiaľ známe, kedy a kde ho presne umiestnia.

Rozhodnutie recyklovať „Prašivca“ sa očakávalo, ale oznámenie magistrátu sprevádzal istý zmätok. Robotníci začali totiž počas dňa dávať z 21-metrového smreka červeného dole ozdoby, ale neskôr ich zas povešali naspäť, keďže úrady ešte nemali celkom jasno, čo s ním spravia.

Z „Prašivca“ sa posmievali aj v zahraničí a starostka Virginia Raggiová z populistického Hnutia piatich hviezd (M5S) si musela vypočuť spŕšku kritiky za to, že naň mesto vynaložilo takmer 50-tisíc eur.

V pondelok si guvernér severotalianskeho regiónu Lombardsko Roberto Maroni z pravicovej Ligy severu neodpustil poznámku, že celé Taliansko spustne ako „Prašivec“, ak M5S vyhrá marcové parlamentné voľby.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rím #stromček