Juhokórejský prezident je ochotný stretnúť sa s Kimom

Juhokórejský prezident Mun Če-in vyhlásil, že je ochotný stretnúť sa za určitých podmienok so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

10.01.2018 06:16
debata (16)

Vyjadril sa tak deň po tom, čo sa obe krajiny na rozhovoroch na vysokej úrovni dohodli na spolupráci počas budúcomesačných zimných olympijských hier v Južnej Kórei. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Prezident Mun Če-in na stredajšej tlačovej konferencii povedal, že je otvorený stretnutiu s Kim Čong-unom, zameranému na vyriešenie patovej situácie v otázke jadrových zbraní. Ale ako dodal, ešte pred uskutočnením stretnutia musí mať záruky, že bude úspešné.

Mun če-in tiež uviedol, že bude presadzovať aj ďalšie rozhovory so Severnou Kóreou (KĽDR), aby pomohol upokojiť situáciu okolo severokórejských jadrových zbraní.

Obe Kórey viedli v utorok rozhovory na vysokej úrovni prvýkrát po dvoch rokoch. Dohodli sa na nich na spolupráci počas budúcomesačných zimných olympijských hier v Južnej Kórei, ktoré sa budú konať 9.-25. januára.

Severná Kórea súhlasila, že pošle na olympijské hry delegáciu predstaviteľov, športovcov a ďalších členov. Zároveň sa obe strany dohodli, že budú viesť rozhovory o znižovaní napätia popri spoločnej hranici.

Táto dohoda prišla po roku zvýšeného napätia spôsobeného severokórejským jadrovým programom, ktorý je pokladaný za hrozbu pre mier na Kórejskom polostrove.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un #Južná Kórea #Mun Če-in