Babišova kauza vstupuje do volieb prezidenta

Pomôže prezidentovi Milošovi Zemanovi premiér Andrej Babiš alebo mu skôr uškodí? Politická blízkosť dvoch českých lídrov je očividná. Zeman sľuboval, že Babiša vymenuje za predsedu vlády, aj keby sedel za mrežami. A premiér súčasnú hlavu štátu potrebuje, aby mu zjednodušila prípadné vytvorenie menšinovej vlády, keďže od októbrových volieb do kabinetu nenašiel partnerov.

10.01.2018 09:18
debata

Babiš v stredu predstúpil pred Poslaneckú snemovňu, bude žiadať o dôveru pre svoju vládu. Zdá sa však, že v 200-člennej dolnej komore parlamentu nadpolovičnú väčšinu hlasov nezíska. Veľa sa tiež špekuluje, ako Babiš podporí Zemana za prezidenta vo voľbách, ktorých prvé kolo sa koná už v piatok a sobotu. Súčasná hlava štátu v stredu Babišov kabinet bude obhajovať v parlamentnom vystúpení.

Líder ANO je však v defenzíve. V utorok mandátový a imunitný výbor rokoval o kauze Bocianie hniezdo (Čapí hnízdo) a tom, či v súvislosti s ňou zbaví imunity a vydá na trestné stíhanie Babiša a šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka. Ani jeden z politikov sa nedostavil na zasadnutie. Ospravedlnili sa s tým, že si ich právnici najprv musia preštudovať správu Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF). Dokument však priamo so zbavovaním imunity nesúvisí. Výbor rozhoduje o žiadosti českej polície.

Správa OLAF-u však určite rozbúrila politické vody. Po tom, čo s jej zverejnením otáľali úrady, jej závery publikovali český denník Hospodářske noviny a portál Aktualne.cz. Česká polícia totiž tvrdí, že Babiš bol súčasťou dotačného podvodu. Rekreačná farma Bocianie hniezdo získala v roku 2008 z európskych fondov dotáciu 50 miliónov českých korún (takmer dva milióny eur), ktorá však bola určená len na projekty malých a stredných podnikateľov. Spoločnosť však bola podľa vyšetrovateľov iba formálne nezávislá od Babišovho holdingu Agrofert a viedli ju miliardárovi príbuzní.

"Vyšetrovanie zistilo že predstavitelia príjemcu dotácie v dobe, keď predložili žiadosť o podporenie svojho projektu a podpísali dohodu o poskytnutí financovania v roku 2008, riadiacemu orgánu operačného projektu poskytli nepravdivé informácia a dôležité informácie zatajili,“ citovalo Aktualne.cz zo správy OLAF. Podľa úradu prípravu projektu sprevádzali mnohé porušenia národných a európskych zákonov.

Babiš a Faltýnek, ktorý bol členom predstavenstva v Agroferte, tvrdia, že vyšetrovanie je spolitizované. Sťažujú sa tiež na OLAF. Mandátový a imunitný výbor v utorok odročil hlasovanie o odporučení Poslaneckej snemovni, či vydať Babiša a Faltýnka na trestné stíhanie. Politici pred ním vystúpia na budúci týždeň. O zbavení imunity potom musí rozhodnúť plénum Poslaneckej snemovne. Dolná komora českého parlamentu to v prípade Babiša a Faltýnka už raz urobila, ale medzitým sa konali voľby a politici ANO získali nový mandát. Preto sa procedúra musí opakovať.

Celá kauza môže narušiť aj harmonogram vyslovovania dôvery Babišovej vláde. Časť opozície v podaní ODS, Pirátov, TOP 09 a Starostov totiž tvrdí, že k tomuto kroku by mala snemovňa pristúpiť až po potom, keď bude jasné, či premiér prišiel o imunitu.

Napriek afére Bocianie hniezdo však pokračuje politická spolupráca Zeman-Babiš. Prezident potrebuje podporu lídra ANO na čo najlepší výsledok vo voľbách. A Babiš zase potrebuje hlavu štátu, aby sa aj pri ďalších pokusoch o zostavenie kabinetu udržal v postavení predsedu vlády.

"S prezidentskou voľbou je určite spojená väzba či spojenectvo Zemana a Babiša,“ pripomenul pre Pravdu politológ Milan Znoj z Karlovej univerzity. "Hlasovanie o dôvere vláde je vrcholným okamihom tohto spojenectva. Prezident Zeman využije tento moment, aby v snemovni predniesol prejav, ktorý bude zároveň adresovaný voličom ANO. Potrebuje ich na to, aby bol úspešný v hlasovaní o hlave štátu,“ uviedol expert na českú politickú scénu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Miloš Zeman #Čapí hnízdo #české prezidentské voľby