Teherán a Moskva musia umierniť Damask, zaznelo z Ankary

Rusko a Irán, ktoré v sýrskom konflikte stoja na strane prezidenta Assada, musia zabrániť sýrskemu režimu v ďalších náletoch na provinciu Idlib, povedal turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu. Ak tak Moskva a Teherán neurobia, bude to Ankara vnímať ako pochybenie.

10.01.2018 10:34
debata (17)

Minister povedal, že Ankara po summite v ruskom Soči, ktorý sa má odohrať na konci mesiaca, začne v Turecku rokovania o Sýrii so svojimi spojencami.

Rusko spolu s Tureckom a Iránom vedie oddelené rozhovory, na ktorých sa riešili doteraz skôr praktické, nie politické otázky. Rusko chce v Soči usporiadať „kongres národného dialógu“, čo má byť konferencia pre zástupcov všetkých sýrskych skupín.

Sýrska armáda v Idlibe pokračuje v sústredenej ofenzíve proti povstalcom. V jeho juhovýchodnej časti, ktorá je najväčšou zostávajúcou baštou rebelov v danej oblasti, dobyla späť strategicky významné mesto Sindžár. Provinciu teraz ovláda niekoľko radikálnych skupín. Najväčšia z nich je koalícia Haját Tahrír aš-Sam (HTS), ktorá má blízko k teroristickej sieti Al-Kájda.

Idlib na mape

Kto útočil dronmi?

Ruské ministerstvo obrany podľa nového vydania armádneho denníka Krasnaja zvezda tvrdí, že nedávny útok bezpilotnými lietadlami na ruskú leteckú základňu Hmímím podnikli jednotky umiernenej opozície z bezpečnostnej zóny v juhozápadnej časti Idlibu. Moskva v tejto súvislosti požiadala náčelníkov tureckého generálneho štábu a vojenskej rozviedky, aby Ankara plnila svoje záväzky, a teda zabránila opakovaniu podobných útokov tým, že v Idlib skončí bojové operácie síl, ktoré má pod kontrolou.

Damask podľa denníka Izvestija pripísal útok bezpilotných lietadiel islamistom z Džabhat An-Nusrat. An-Nusrat bola sýrsku odnožou teroristickej organizácie al-Kájda.

Podľa údajov OSN žije v provincii Idlib viac ako 2,5 milióna ľudí, z toho cez milión sú osoby, ktoré ušli pred bojmi v iných častiach Sýrie.

Vojna v Sýrii, ktorú zapríčinilo potláčanie prodemokratických demonštrácií v roku 2011, sa v priebehu rokov so zapojením rôznych regionálnych a zahraničných síl skomplikovala. Násilie si už vyžiadalo vyše 340-tisíc obetí na životoch a prinútilo milióny ľudí opustiť svoje domovy.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Irán #Turecko