Rabovanie, podpaľačstvo, útoky na policajtov. Protesty v Tunisku pokračujú

Polícia i armáda zasahovali v noci v niekoľkých mestách Tuniska pri pokračovaní protivládnych demonštrácií, ktoré prepukli naprieč severoafrickú krajín v pondelok. Podľa ministerstva vnútra zatkli 206 protestujúcich a zranenia utrpelo 49 policajtov. Tunisania sa druhú noc po sebe búrili pre novozavedené zvýšenie cien a odvodov do štátnej kasy.

10.01.2018 11:47
Protest Tunisko Foto: ,
Policajné vozidlá zastavili pred horiacimi pneumatikami, ktoré zapálili protestujúci proti zvyšovaniu cien a daní v meste Tunis.
debata (5)

Hovorca ministerstva vnútra povedal tuniským rozhlasovým staniciam, že v noci v metropole Tunis vyrabovali supermarket Carrefour, demonštranti vraj tiež zapálili 45 policajných áut.

Polícia a armáda zasahovala v niekoľkých mestách vrátane Tiburby, kde v pondelok zahynul demonštrant. Úrady podiel na jeho smrti odmietajú. „Sme za demokraciu a tí, ktorí chcú protestovať, to môžu robiť cez deň, nie v noci,“ odkázal premiér Júsuf Šáhid.

V Tiburbe v utorok večer protestovalo niekoľko stoviek mladých Tunisanov, rozsah aktuálnych nepokojov je údajne stále malý v porovnaní s vlnou protestov, ktorá na prelome rokov 2010 a 2011 odštartovala revolučné obdobie takzvanej arabskej jari. „Vtedajšie konfrontácie medzi vládou, odbormi, islamistami a sekulárnymi skupinami tiež začali v malom meradle, kým sa vyostrili,“ píše agentúra Reuters.

Tunisko mnohokrát označujú za jediný prípad úspešného prechodu k demokracii v rámci revolúciou arabskej jari. Od zosadenia autoritárskeho prezidenta Zina Abidina bin Alího sa však na jeho čele vystriedalo deväť vlád a žiadna z nich sa nedokázala vysporiadať s vážnymi ekonomickými problémami, nehľadiac na vysokej miere korupcie a teroristické hrozby.

Zmeny z roku 2011 zamávali so zahraničnými investíciami a príjmami z turistického ruchu, ktoré tvoria približne osem percent tuniského HDP. Tieto trendy v roku 2015 prehĺbili dva veľké útoky v turistických destináciách. Pred rokom pristúpil Medzinárodný menový fond výmenou za ekonomické reformy na program štvorročnej finančnej pomoci Tunisku v celkovej výške asi 2,8 miliárd dolárov.

Tuniská vláda prišla s plánom obmedziť do roku 2020 výdavky na platy štátnych zamestnancov na 12,5 percent HDP zo súčasných 15 percent. Od 1. januára potom nadobudlo účinnosť zvýšenie cien benzínu a ďalšieho tovaru, taktiež narástla daň z pridanej hodnoty a ďalšie príspevky do štátneho systému sociálneho zabezpečenia.

Na zmeny doplatí nízka a stredná vrstva

„Vláda obetuje chudobnú a strednú triedu tým, že zvyšuje ceny a ignoruje neplatičov daní a podnikateľov,“ myslí si predavačka na trhu v Tunise Fatma. Za poslednú kvapku, kvôli ktorej pretiekol pohár trpezlivosti, označuje zvýšenie cien vybraných produktov mladá projektová manažérka z mesta Kaserín, napísal denník The New York Times.

Premiér Júsuf Šáhid sa v utorok snažil situáciu v krajine upokojiť a Tunisanom odkázal, že tento rok sa pre nich obdobie uťahovania opaskov skončí. Povzbudivým signálom môže byť napríklad to, že krajinu v roku 2017 navštívilo o 23 percent viac zahraničných turistov ako v roku predchádzajúcom a ich počet sa priblížil rekordným siedmimi miliónom z roku 2010.

Znepokojujúca je naopak viac ako šesťpercentná inflácia a miera nezamestnanosti okolo 12 percent. Tá vedie mnohých mladých Tunisanov k sťahovaniu sa Európe, z Tuniska tiež smeroval najväčší počet džihádistov na bojisko v Iraku, Sýrii a Líbyi. Najväčšia tuniská opozičná strana povedala, že intenzita protivládnych protestov sa bude zvyšovať, kým novozavedené finančné opatrenia nevezmú za svoje.

V noci na stredu sa manifestácie odohrali v asi dvadsiatke tuniských miest. Situáciu na turistov obľúbenom ostrove Džerba využili neznámi útočníci, ktorí hádzali zápalné fľaše na miestnu židovskú školu. Pri incidente sa nikto nezranil.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #protesty #Tunisko #násilnosti