Trumpa čaká výročná zdravotná kontrola, psychiku skúmať nebudú

Americký prezident Donald Trump prvýkrát od vlaňajšieho nástupu do funkcie podstúpi dôkladnú zdravotnú prehliadku, testom sa podrobí v piatok vo vojenskej nemocnici Waltera Reeda na predmestí Washingtonu. Hoci pre prezidentmi nie sú takéto kontroly povinné, pravidelne tak robia a po prehliadkach uverejňujú lekárske správy s konštatovaním, že sú pre výkon funkcie spôsobilí.

10.01.2018 14:51
debata

Sedemdesiatje­denročný Trump preventívnu kontrolu absolvuje v čase, keď nová kniha novinára Michaella Wolffa s názvom Ohnivá zloba: Vnútri Trumpovho Bieleho domu spochybňuje jeho schopnosti a duševné zdravie. Prezident informácie uvedené v knihe považuje za lživé, špekulácie, že je duševne nespôsobilý viesť krajinu, odmieta a tvrdí, že je naopak geniálny a emočne vyrovnaný.

K avizovanej kontrole Biely dom uviedol, že Trump nepodstúpi psychiatrické vyšetrenie.

Nezmienil sa ani o žiadnom type kognitívneho skríningu, ktorý by zahŕňal preverenie neurologických funkcií a pamäti. Takáto vyšetrenia bežne nie sú súčasťou preventívnych prehliadok, hoci ich systém zdravotného poistenia Medicare v rámci výročnej prevencie seniorom po novom ponúka.

Prehliadku organizuje Trumpov oficiálny lekár Ronny Jackson, ktorý mal na starosti aj posledné tri zdravotné kontroly Trumpovho demokratického predchodcu Baracka Obamu.

V akom rozsahu Biely dom lekársku správu verejnosti predloží, známe nie je. Trumpova hovorkyňa Sarah Sandersová však oznámila, že predpokladá zverejnenie výsledkov v podobe, akej to robili minulí prezidenti.

Takmer obézny Trump – najzdraavší prezident USA?

Aktuálne údaje o Trumpovom zdravotnom stave pochádzajú zo septembra 2016, teda ešte z obdobia kampane. Trumpov dlhoročný lekár Harold Bornstein vtedy konštatoval, že realitný magnát je vo vynikajúcom zdravotnom stave. O rok skôr v roku 2015 Bornstein vyhlásil, že v prípade Trumpovho zvolenia bude mať Amerika vôbec najzdravšieho prezidenta.

Správa z roku 2016 udáva, že Trumpov krvný tlak aj hladiny cholesterolu sú v hodnotách zdravého človeka. Trump však užíva lieky na zníženie cholesterolu. Takisto hodnoty EKG, krvného cukru, röntgenové snímky hrude či ultrazvukové vyšetrenie srdca boli vlani v normále.

Istým vychýlením vtedy bola telesná hmotnosť, ktorá činila 107 kilogramov. To pri jeho výške 190 centimetrov znamenalo index telesnej hmotnosti 29,5, teda horné pásmo v kategórii nadváhy tesne pod kategóriou obezita prvého stupňa.

V porovnaní so svojimi predchodcami Trump vedie skôr sedavý spôsob života. Aj informácie z jeho okolia nevypovedajú o tom, že príliš dbá na zdravú výživu, pretože s obľubou konzumuje stravu z reťazcov rýchleho občerstvenia a denne vraj vypije 12 plechoviek „diétnej“ koly, ktorá je sladená umelými sladidlami.

debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #USA #lekárska prehliadka #zdravotný stav #Donald Trump