Trump: Počas kórejských rozhovorov sa USA zdržia vojenských akcií

Dialóg môže po februárových olympijských hrách "prirodzene" vyústiť v rokovania medzi Washingtonom a Pchjongjangom.

10.01.2018 17:21
debata (5)

Spojené štáty nepodniknú žiadnu vojenskú akciu počas rokovaní oboch kórejských štátov, ktoré začali v utorok. V telefonickom rozhovore s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom to vyhlásil americký prezident Donald Trump. Oznámil, že americkú delegáciu na zimnej olympiáde v Pchjongčjangu povedie viceprezident Mike Pence.

Trump prezidentovi povedal, že USA sú otvorené rokovaniam s Pchjongjangom „v správnej situácii a v správnom čase“, ak si to KĽDR bude želať. Obaja prezidenti sa zhodli, že medzikórejský dialóg môže po februárových olympijských hrách „prirodzene“ vyústiť v rokovania medzi Washingtonom a Pchjongjangom o demilitarizácii Kórejského polostrova.

Trump podľa agentúry Reuters povedal, že článok v denníku The Wall Street Journal o tom, že Pentagon pripravuje plány vojenského úderu proti Severnej Kórei, je „úplne zlý“. Správa, ktorá vyšla v utorok, bez odvolania na akýkoľvek zdroj tvrdila, že v USA potichu prebieha debata o tom, či je možné zasadiť KĽDR úder bez toho, aby na polostrove vypukla totálna vojna.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Donald Trump