Orbán v Berlíne: Ak stredná Európa nedostane peniaze od EÚ, obrátime sa na Čínu

"Treba ochrániť schengenský systém, ak chceme zachovať, prípadne zlepšiť svoju konkurencieschopnosť," dodal Orbán.

10.01.2018 19:22
orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán
debata (280)

Krajiny strednej Európy musia spracovať značnú zaostalosť v oblasti infraštruktúry, na rozvoj potrebujú finančné zdroje. Ak im Európska únia nedokáže poskytnúť finančnú podporu, tak sa obrátia na Čínu, povedal v stredu v Berlíne na fóre Welt-Wirtschaftsgipfel (WWG) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Podľa agentúry MTI premiér pred predstaviteľmi najväčších nemeckých podnikov zdôraznil, že rok 2018 bude rozhodujúcim rokom. „Treba ochrániť schengenský systém, ak chceme zachovať, prípadne zlepšiť svoju konkurencieschop­nosť,“ dodal Orbán.

Do roku 2030 krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) podľa maďarského ministerského predsedu dobehnú západné priemyselné krajiny a stanú sa čistými platcami do rozpočtu EÚ, a vtedy už Úniu budú zväčša financovať Nemecko a krajiny V4.

MTI dodala, že ročný obrat podnikov, ktorých predstavitelia sa zúčastnili na fóre WWG, dosahuje takmer 800 miliárd eur, čo je zhruba sedemnásobok maďarského ročného hrubého domáceho produktu, a zamestnávajú takmer tri milióny ľudí. Orbán bol čestným hosťom podujatia, pričom vlani pozvali Emmanuela Macrona.

280 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Čína #Viktor Orbán