Chýli sa napätie na Kórejskom polostrove ku koncu? Trump zváži rokovania s Kimom

Americký prezident Donald Trump je ochotný zvážiť priame rokovania medzi Spojenými štátmi a Severnou Kóreou, ak na to bude "ten vhodný čas a správne okolnosti". Povedal to v stredu počas telefonického rozhovoru s juhokórejským náprotivkom Mun Če-inom.

10.01.2018 19:24
trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump.
debata (15)

Mun v tomto telefonáte oboznámil Trumpa s obsahom utorňajšieho rokovania zástupcov severokórejskej a juhokórejskej vlády – prvého za posledné dva roky -, na ktorom Pchjongjang súhlasil s vyslaním delegácie na nadchádzajúce zimné olympijské hry v Južnej Kórei, ako aj nadviazaním dialógu so Soulom s cieľom zmierniť napätie vo vzájomných vzťahoch.

Juhokórejský prezident sa tiež poďakoval americkému partnerovi za „vplyvné vodcovstvo“, ktoré „umožnilo“ uskutočniť takéto rokovanie, vyplýva z vyjadrenia hovorkyne Bieleho domu Sarah Sandersovej, citovaného agentúrami DPA a AP.

Mun v stredu vyhlásil, že je ochotný stretnúť sa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom v záujme vyriešenia sporu ohľadne jadrového programu Severnej Kórey. Dodal však, že musí byť vopred zaručená úspešnosť takejto schôdzky.

Obe Kórey viedli v utorok rozhovory na vysokej úrovni prvýkrát od decembra 2015. Urobili tak po roku zvýšeného napätia spôsobeného severokórejským jadrovým programom, ktorý je pokladaný za hrozbu pre mier na Kórejskom polostrove.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Severná Kórea